Παραδοχή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Δε σεβαστήκαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων»  

«Εφαρμόσαμε έναν τυφλό προϋπολογισμό λιτότητας, που ήταν λάθος»

Παραδοχή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Δε σεβαστήκαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων»  

Συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα παραχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στο Euronews ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ αυτήν την απαίσια περίοδο», ενώ υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά» και ότι «η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή».

Σχολιάζοντας την τυπική ολοκλήρωση της επιτήρησης της Ελλάδας, ανέφερε πως πρόκειται για καλά νέα τόσο για την ίδια, όσο και για την Ευρώπη, «γιατί δείχνει, ανεξάρτητα από όλα τα λάθη που έχουν γίνει, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει και όσοι υπερασπίζονταν την Ελλάδα, αυτή ήταν η περίπτωσή μου, είχαν δίκιο να πουν όχι σε όσους ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος».

«Δεν ήταν μόνο η Γερμανία που ήταν πολύ επικριτική με την Ελλάδα», αλλά και οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Φινλανδοί και άλλοι δε σταμάτησαν να επιτίθενται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, τόνισε ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά.

Μιλώντας σχετικά με το δημοψήφισμα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι τότε έπρεπε να δώσει μάχη για να αποτρέψει άλλες χώρες απ’ το να ζητούν επίσημα την έξοδο της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη. «Επειδή αυτό το δημοψήφισμα ήταν ένα σκάνδαλο, σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι είπαν όχι, αλλά το πρόγραμμα όπως αποφασίστηκε, εφαρμόστηκε», είπε.

«Ήταν ένα λάθος για τους Έλληνες επειδή ψήφιζαν για κάτι που δεν υπήρχε πια. Ήταν αχρείαστο», εξήγησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συμπλήρωσε ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές, η Ελλάδα δέχτηκε μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, οπότε θα ήθελα να ξεχάσω αυτό το κεφάλαιο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, αναφερόμενος στα «μαθήματα» από την ελληνική κρίση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε κατά την ελληνική κρίση του ευρώ. Και πάντα θεωρούσα ότι η κατανομή των προσπαθειών μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν ήταν αρκετά ισορροπημένη. Μέρος αυτού του λάθους οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί… στο ΔΝΤ, στην Κεντρική Τράπεζα και στην Επιτροπή κατά τα χρόνια πριν από τα χρόνια μου, εφαρμόσαμε έναν τυφλό προϋπολογισμό λιτότητας, που ήταν λάθος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.