
Την ερχόμενη Παρασκευή ή τη Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το Fuel Pass, ωστόσο σε ότι αφορά τις πληρωμές το τοπίο παραμένει θολό.
Ακόμη κι αν οι εκδρομείς του Πάσχα αναχωρήσουν χωρίς το Fuel Pass, δεν αποκλείεται η επιστροφή τους να γίνει με την καταβολή της επιδότησης.
Ο αρχικός στόχος είναι τα ποσά να καταβληθούν τη Μεγάλη Πέμπτη, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από το αν θα ολοκληρωθούν ομαλά όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως η έκδοση των ψηφιακών καρτών, η λειτουργία του helpdesk και η τεχνική προετοιμασία της πλατφόρμας.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι πληρωμές ενδέχεται να μετατεθούν για μετά το Πάσχα.
Αρμόδιες πηγές, πάντως, θεωρούν «εξαιρετικά δύσκολο» να γίνει η καταβολή πριν από τις γιορτές, καθώς στα ήδη ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προστίθεται και η τραπεζική αργία της Μεγάλης Παρασκευής.
Στο τραπέζι βρέθηκε και το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πληρωμές για όσους εγκρίνεται η αίτησή τους πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής, ωστόσο αυτό κρίνεται τεχνικά περίπλοκο και δεν φαίνεται να προχωρά.
Η αίτηση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr με κωδικούς Taxisnet, χωρίς περιορισμούς από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ενώ όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία θα μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ.
Οι δικαιούχοι απλώς επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιουν email, κινητό και IBAN και στη συνέχεια επιλέγουν τρόπο πληρωμής: είτε ψηφιακή κάρτα – με μεγαλύτερη επιδότηση – είτε απευθείας κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με ελαφρώς χαμηλότερο ποσό αλλά πλήρη ελευθερία χρήσης.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει ένα μόνο όχημα, το οποίο θα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία, ασφαλισμένο και χωρίς οφειλές τελών κυκλοφορίας, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στην υποβολή αίτησης με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
Η ενίσχυση αφορά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου και κυμαίνεται από 30 έως 60 ευρώ, ανάλογα με το όχημα και τον τόπο κατοικίας.
Για αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται 50 ευρώ με ψηφιακή κάρτα (40 ευρώ σε λογαριασμό), ενώ στα νησιά το ποσό ανεβαίνει στα 60 ευρώ (ή 50 ευρώ αντίστοιχα).
Για μοτοσυκλέτες, τα ποσά διαμορφώνονται από 25 έως 35 ευρώ.
Το εισοδηματικό φίλτρο βασίζεται στη φορολογική δήλωση του 2024: έως 25.000 ευρώ για άγαμους, 35.000 ευρώ για έγγαμους με προσαύξηση 5.000 ευρώ ανά παιδί, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες το όριο φτάνει τα 39.000 ευρώ, επίσης με προσαυξήσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.