Προχωρά κανονικά σε μειωμένο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων η Θεσσαλονίκη – Τι θα κάνει η Αθήνα

Γιατί δεν εφαρμόζεται παντού μειωμένο ωράριο

Προχωρά κανονικά σε μειωμένο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων η Θεσσαλονίκη – Τι θα κάνει η Αθήνα

Χωρισμένη στα δύο η Ελλάδα σε λίγα 24ωρα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Παρά την άρνηση της κυβέρνησης να θέσει οριζόντια μέτρα που θα ισχύουν σε όλους, ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης προχωρά κανονικά με μειωμένο ωράριο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, το νέο ωράριο στα καταστήματα του δήμου της πόλης θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου και θα είναι ως εξής:

  • Δευτέρα, Τετάρτη: 10:00 – 16:00
  • Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 – 19:00
  • Το μέτρο θα είναι προαιρετικό.

Ωράριο καταστημάτων: Τι θα κάνει η Αθήνα

Προς το παρόν, η Αθήνα δεν φαίνεται να ακολουθεί τη Θεσσαλονίκη σε μειωμένο ωράριο. Εφόσον εφαρμοστεί την επόμενη εβδομάδα και ακολουθήσουν πολλά καταστήματα, δεν αποκλείεται να γίνει η αρχή και να λειτουργεί όλο το λιανεμπόριο της χώρας λιγότερες ώρες.

«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο αν δηλαδή τα καταστήματα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9 όπως ισχύει έως τώρα» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επισημαίνοντας πως αν και το αίτημα συζητείται περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο, παραδέχθηκε πως είναι μία σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας».

Γιατί δεν εφαρμόζεται παντού μειωμένο ωράριο

Το θέμα άνοιξε εξ αρχής ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με φορείς της αγοράς εκείνη την ημέρα και προηγήθηκαν διαρροές ότι το ωράριο θα ήταν το θέμα της συνάντησης. Όταν όμως ήρθαν οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές στα ΜΜΕ, που απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αποσαφηνίστηκε τελικά ότι δεν εξετάζεται το μειωμένο ωράριο στα καταστήματα.

Το σκεπτικό περιγράφεται συνοπτικά στην παρακάτω δήλωση που έκανε το πρωί της Πέμπτης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Ο χειμώνας θα είναι μεν δύσκολος, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε κινήσεις που θα βλάψουν την οικονομία, το λέω για το ωράριο. Δεν πρέπει να σπρώξουμε την οικονομία σε ύφεση. Με σαφήνεια (σ.σ. είναι κατά της μείωσης). Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε, που θα προκάλεσε υφεσιακή τάση. Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί, είναι οι άνθρωποι να μην έχουν χρήματα στην τσέπη τους».

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Και εξήγησε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο. Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.