Πώς μπορείτε να τα πάρετε

Δικαίωμα απόκτησης στέγης θα έχουν όλες οι επαγγελματικές ομάδες, δηλαδή μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, βάσει εισοδηματικών και κοινωνιών κριτηρίων (ηλικία δικαιούχων, αριθμός τέκνων). Εμφαση θα δοθεί όμως σε νέους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σε ανέργους και σε ηλικιωμένα ζευγάρια που ζουν στο νοίκι, αλλά και σε φοιτητές.

Σπίτια σε νέα ζευγάρια για να στήσουν το νοικοκυριό τους και να δημιουργήσουν οικογένεια χωρίς το άγχος της ακριβής στέγης προβλέπει το στεγαστικό πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο τα πρώτα διαμερίσματα να δοθούν σε νιόπαντρους έως το τέλος του 2022 και από το 2023 να μπει σε καθολική εφαρμογή και σε πανελλαδική κλίμακα.

Το πλάνο

Το μακρόπνοο όσο και φιλόδοξο σχέδιο για την εξασφάλιση στέγης σε νέους με ευνοϊκούς όρους βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη ανατεθεί η σύνταξη μελέτης σε εξειδικευμένη εταιρία, η οποία θα καταγράψει τις στεγαστικές ανάγκες των νέων ζευγαριών, τις περιοχές όπου υπάρχει υψηλή και χαμηλή ζήτηση για κατοικίες, τα ακίνητα που διαθέτει ο ΟΑΕΔ ή και άλλοι φορείς όπου θα μπορούσαν να χτιστούν σπίτια για εργαζομένους, καθώς και τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη εφαρμόζουν ευρείας κλίμακας στεγαστικά προγράμματα (Ισπανία, Πορτογαλία).

Στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της μελέτης θα βασιστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου.

Για την απόκτηση στέγης εξετάζονται διάφορες προτάσεις και τρόποι όπως:

1 Με επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικό δάνειο αγοράς κατοικίας. Θα παίζουν ρόλο η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού και η σταθερότητα της απασχόλησης.

2 Με επιδότηση ενοικίου σε νέα ζευγάρια με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Για κάποιες περιπτώσεις μπορεί η επιδότηση να καλύπτει εξ ολοκλήρου το ενοίκιο.

3 Δωρεάν παραχώρηση στέγης με μακροχρόνια μίσθωση αλλά με όρο που θα μπαίνει στο συμβόλαιο ότι έπειτα από κάποιο διάστημα η δωρεάν διαμονή θα μετατραπεί σε ενοικίαση ή και σε αγορά του σπιτιού με έκπτωση. Για παράδειγμα, θα μπορεί ένα νιόπαντρο ζευγάρι να μείνει για μία 5ετία ή 10ετία σε διαμέρισμα που θα τους προταθεί πληρώνοντας μόνον τα έξοδα για φως, νερό, θέρμανση υπό τον όρο ότι μετά την περίοδο δωρεάν διαμονής θα αρχίσουν να καταβάλλουν ενοίκιο ή και να το αγοράσουν με χρησικτησία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αποχωρήσουν και να επιβαρυνθούν με κάποια από τα έξοδα ενοικίου για το διάστημα της δωρεάν διαμονής τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

4 Με ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων κατόπιν σύμπραξης ΟΑΕΔ-ιδιωτών και διάθεση ενός αριθμού σπιτιών στους ιδιώτες για πώληση ώστε να βγάλουν το κόστος κατασκευής και ενός αριθμού σπιτιών στον φορέα (ΟΑΕΔ ή άλλος) που θα έχει την ευθύνη να τα διαθέσει σε δικαιούχους του στεγαστικού προγράμματος.