ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ 1.500 φορολογούμενοι που το 2022 δήλωσαν εισόδημα έως 10.000€ αλλά ξόδεψαν πολλαπλάσια

Τους στάλθηκαν ήδη ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ 1.500 φορολογούμενοι που το 2022 δήλωσαν εισόδημα έως 10.000€ αλλά ξόδεψαν πολλαπλάσια

Στο «μικροσκόπιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν μπει 1.500 φορολογούμενοι οι οποίοι το 2022 δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες τους ήταν πολλαπλάσιες, καθώς έχουν ήδη λάβει ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια.

Αν και οι ελεγκτές της εφορίας δεν αποκλείουν κάποιοι να δικαιολογήσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν από πωλήσεις περιουσιακών ή άλλων στοιχείων, ωστόσο θεωρούν πως είναι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω φορολογούμενοι προέκυψαν μετά τη μεγάλη διασταύρωση που έκανε πέρυσι το φθινόπωρο η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις με εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.

Για τους ελέγχους αυτούς αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και καρτών, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας, αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, διασταυρώθηκαν πληρωμές μέσω καρτών, πιστωτικών και χρεωστικών, τόκοι καταθέσεων αλλά και τραπεζικοί λογαριασμοί με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους, τόκοι και δόσεις δανείων, από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες, δαπάνες λιανικής σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, κ.α..

Η διασταύρωση ανέδειξε 440.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν σε περίπου 20.000 περιπτώσεις, οι οποίες είναι εκείνες που θα κληθούν αρχικά για εξηγήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί πως από τους 612.413 επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη πριν από το 2019 και έχουν υποβάλει και για τα πέντε φορολογικά έτη (2018 έως 2022) δήλωση φόρου, οι 170.338 δηλώνουν για αυτά τα συνεχόμενα έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Από τους υπόλοιπους, το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.