ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συνεχίζει να ανεβαίνει η τιμή το ελαιολάδου – Πότε θα φτάσει τα 10 ευρώ

Η εβδομάδα που έκλεισε την Παρασκευή ενίσχυσε τις αυξητικές τάσεις της τιμής του

Συνεχίζει να ανεβαίνει η τιμή το ελαιολάδου – Πότε θα φτάσει τα 10 ευρώ

Εξακολουθεί να αυξάνεται η τιμή του ελαιολάδου και την ίδια στιγμή οι ελαιοπαραγωγοί μετρούν την πενιχρή παραγωγή τους.

Η εβδομάδα που έκλεισε την Παρασκευή ενίσχυσε τις αυξητικές τάσεις της τιμής του ελαιολάδου, λόγω αυξημένης ζήτησης.

Στην Πελοπόννησο η τιμή που πλήρωναν τα ελαιοτριβεία κυμαινόταν άνω των 8 ευρώ το λίτρο.

«Οι τιμές ανεβαίνουν. Πρόσφατα έγινε μια πράξη στα 8,20 ευρώ το κιλό στα Παπαδιάνικα Λακωνίας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από παντού, από εμπόρους σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα ζήτηση» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Αναφερθείς στην παραγωγή, είπε πως είναι πάρα πολύ μειωμένη και εκτίμησε ότι δεν θα ξεπεράσει τους 480 τόνους. Για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη μείωση της παραγωγής, σημειώνει πως πέρυσι η παραγωγή ήταν στους 1.245 τόνους.

«Αυτή τη στιγμή η τιμή στα ελαιοτριβεία γύρω στα 8 με 9 ευρώ» δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Ωστόσο, με την αύξηση της τιμής παρατηρείται αύξηση και στα φαινόμενα νοθείας. Επιτήδειοι πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο.

Τη φετινή χρονιά με τις τιμές του ελαιόλαδου, καταγράφοντα φαινόμενα νοθείας που πωλούνται σπορέλαια με τον ισχυρισμό ότι πωλούνται ελαιόλαδα, δήλωσε ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά τον Φεβρουάριο θα απογειωθεί η τιμή πάνω από τα 10 ευρώ όμως το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρχει λάδι. Όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή θα ανέβει επίσης πολύ.

Ο «πονοκέφαλος» για το κόστος του ελαιολάδου δεν λέει να… περάσει, με νοικοκυριά αλλά και παραγωγούς να παρακολουθούν το συνεχές ανοδικό «ράλι» με απόγνωση.

Οι μεν, γνωρίζοντας ότι πλέον, το προϊόν μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας και οι δε, έχοντας να αντιμετωπίσουν κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου από τα χωράφια τους.

Στην Ισπανία, ως ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ κλειδώνουν τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στα ράφια.

Η ιβηρική χώρα γνώρισε εφέτος μία παρατεταμένη ξηρασία στον νότο, με αποτέλεσμα να περιορισθεί περίπου κατά το ήμισυ η παραγωγή και να «εκτιναχθεί» η τιμή κατά 150%, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το λάδι, που στην πλειονότητα των σούπερ μάρκετ της Ισπανίας πωλείται πλέον έναντι 14,5 ευρώ ανά λίτρο, «αποτελεί το ιδανικό προϊόν για κλοπές», όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του κλάδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.