ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Τσουχτερές» οι τιμές των εδεσμάτων για το γιορτινό τραπέζι – Ακριβότερα κρέας, οπωροκηπευτικά και γλυκά

Πτώση στις πωλήσεις εποχικών ειδών

«Τσουχτερές» οι τιμές των εδεσμάτων για το γιορτινό τραπέζι – Ακριβότερα κρέας, οπωροκηπευτικά και γλυκά

Οι φετινές γιορτές θα είναι αισθητά ακριβότερες σε σχέση με πέρυσι, με τη δαπάνη της περιόδου των Χριστουγέννων να αναμένεται «τσουχτερή».

Κρέας, φρούτα, λαχανικά και γλυκά έχουν σημειώσει αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, με τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς πριν ψωνίσουν, αλλά και να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή, με την ελπίδα της μείωσης των τιμών.

Στα ύψη η τιμή του κρέατος

Γαλοπούλα, κοτόπουλο, αρνί και κατσίκι κινούνται σε υψηλές τιμές, με το αγοραστικό κοινό να σταθμίζει τι συμφέρει περισσότερο την τσέπη του για να βάλει στο εορταστικό τραπέζι.

Αυξημένες είναι και οι τιμές σε χοιρινό και μοσχάρι.

Ενδεικτικά:

– Γαλοπούλα νωπή (κιλό): 7 – 10 € (2022), 9 – 11 € (2023),

– Γαλοπούλα κατεψυγμένη (κιλό): 4.90 – 6.20 € (2022), 4.90 – 7.20 € (2023),

– Χοιρινές μπριζόλες (κιλό): 4 – 6 € (2022), 6 – 9 € (2023),

– Μοσχάρι χωρίς κόκαλο (κιλό): 11 € (2022), 10.90 – 12.50 € (2023),

– Αρνί (κιλό): 8.90 – 11 € (2022), 10.40 – 13 € (2023),

– Κατσίκι (κιλό): 8.90 – 10 € (2022), 10.90 – 13.80 € (2023),

– Παϊδάκια (κιλό): 12 – 13 € (2022), 10.90 – 13.80 € (2023).

«Έχουμε 137% αυτάρκεια στα αιγοπρόβατα. Αυτήν την εποχή τα αρνιά και τα κατσίκια φεύγουν όλα για Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Αυτά που θα μείνουν θα πωληθούν στην ελληνική αγορά. Κάνουμε και εισαγωγές», αναφέρει, ο πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

«Προσπαθούμε με ποιοτικά προϊόντα να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές. Οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές το τελευταίο δίμηνο», λέει από την πλευρά του υπεύθυνος κρεοπωλείου στου Ρέντη, Αντώνης Βαλτετσιώτης.

Ακριβά μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Αυξημένες είναι και οι τιμές των γλυκισμάτων που παραδοσιακά συνοδεύουν το εορταστικό τραπέζι.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπορούν να φτάσουν έως και 30 € το κιλό, κάτι που, σύμφωνα με τη ζαχαροπλάστισσα Χριστίνα Κάκκου, εξαρτάται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Ενδεικτικά:

– Αττική: Τα μελομακάρονα με σιρόπι ξεκινούν από τα 9.60 € το κιλό και φθάνουν και τα 30 €, ενώ με σοκολάτα κυμαίνονται μεταξύ 11 – 26€.

– Θεσσαλονίκη: Τα μελομακάρονα με σιρόπι κοστίζουν από 13.70 – 23.90 €, ενώ με σοκολάτα 16 – 18 €.

Πικρά… τα λαχανικά

Πικρή… είναι και η τιμή φρούτων και λαχανικών, με τους εμπόρους να τονίζουν ότι η εποχικότητά τους επηρεάζει την τιμή.

Ενδεικτικά:

– Πατάτες (κιλό): 0.70 – 0.90 € (2022), 0.90 – 1.50 € (2023),

– Τομάτες (κιλό): 1.50 € (2022), 1.90 – 2.50 € (2023),

– Αγγούρια (κιλό): 0.40 – 0.50 € (2022), 0.60 – 0.80 € (2023),

– Κρεμμύδια (κιλό): 0.70 – 0.80 € (2022), 1 – 1.50 € (2023),

– Μαϊντανός (κιλό): 0.50 € (2022), 0.75 € (2023).

Πτώση στις πωλήσεις εποχικών ειδών

Πέρα από τα τρόφιμα, την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές των εποχικών ειδών.

Στολίδια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, γούρια, διακοσμητικά καταγράφουν αυξημένες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι, με τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο συμπληρώματα για τους παλαιότερους στολισμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έχουμε για όλα τα πορτοφόλια πράγματα αλλά ο μέσος όρος που ξοδεύουν είναι 20 – 25 €» αναφέρει ο Γιώργος Χρονάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.