Ελληνικές εξαγωγές: Καλύτερα από το 2020 και το 2021 πάνε οι εξαγωγές στο α’ πεντάμηνο εφέτος

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας

Ελληνικές εξαγωγές: Καλύτερα από το 2020 και το 2021 πάνε οι εξαγωγές στο  α’ πεντάμηνο εφέτος

Θετική πορεία ακολούθησαν και τον Μάιο 2022 οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες σπάζοντας το φράγμα των 20 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο φέτος, έκαναν νέο ρεκόρ και ανήλθαν σε 20,5 δισ. ευρώ, έναντι των 15,2 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (+34,9%) και των 12,2 δισ. ευρώ το 2020 (+67,8%).

Αυτά επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, γνωστοποιώντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής, τα οποία και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

Πάντως, πέραν των θετικών εξελίξεων σε επίπεδο εξαγωγών, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει την ανησυχία του για την ταχύτητα με την οποία «τρέχουν» και οι εισαγωγές στη χώρα μας, οι οποίες στο πρώτο πεντάμηνο φέτος καταγράφηκαν αυξημένες σε ποσοστό κατά 50,1%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ανησυχία

Τα στοιχεία για τις εισαγωγές στη χώρα μας «εντείνουν την ανησυχία που προκύπτει από τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς η αξία των εισαγωγών ξεπερνά σε ποσοστό άνω του 70% την αξα των εξαγωγών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή του.

Σε ό,τι αφορά την αξία των εξαγωγών για το μήνα Μάιο φέτος, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι αυτή διαμορφώθηκε στο ποσό των 4,7 δισ. ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ τον Μάϊο του 2021 και 2,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2020, «με την αύξηση σε απόλυτη τιμή να διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι και σε 2,6 δισ. ευρώ με πρόπερσι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

7,8 δισ. ευρώ

Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 7,8 δισ. ευρώ, από 4,9 δισ. ευρώ τον Μαϊο πέρυσι (+60,3%), με το εμπορικό έτσι έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 3,1 δισ. ευρώ, αυξημένο σε ποσοστό κατά 84,7% έναντι του Μαΐου του 2021, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές Μαΐου φέτος, ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, από 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2021 και 1,7 δισ. ευρώ τον Μάϊο του 2020, με την ποσοστιαία αύξηση στο 33,8% και 69,7% αντίστοιχα. Οι εισαγωγές, ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ τον Μάϊο φέτος και το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,5 δισ. ευρώ.

Ολοι οι κλάδοι

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, χαρακτηρίζει ο ΣΕΒΕ το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση εξαγωγών στο πρώτο πεντάμηνο φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και συγκεκριμένα: βιομηχανικά κατά 43,5%, τρόφιμα +18,1%, χημικά +8%, μηχανήματα και οχήματα +33%, διάφορα βιομηχανικά προϊόντα+22,9%, πρώτες ύλες +13,5%, ποτά και καπνά +6,5%, λίπη και έλαια +6,7% και μη ταξινομημένα προϊόντα +41%.

Υπογραμμίζεται ότι από το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, τα 11,3 δισ. ευρώ, ήτοι το 55%, απεστάλη στα κράτη-μέλη της ΕΈ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.