ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Παραοικονομία στην Ελλάδα: Εκτιμάται μεταξύ 45-60 δισεκατομμυρίων ευρώ

Το 20,9% του ΑΕΠ της χώρας

Παραοικονομία στην Ελλάδα: Εκτιμάται μεταξύ 45-60 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παραμένει μια σοβαρή πρόκληση για την ελληνική οικονομία και ένας ανασταλτικός παράγοντας για την αναπτυξιακή της πορεία, καθώς επηρεάζει άμεσα τις επενδύσεις.

Αυτό το ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό σημείο στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Η παραοικονομία στη χώρα εκτιμάται σε ποσοστό 20,9% του ΑΕΠ από την Τράπεζα της Ελλάδος. Με το ΑΕΠ του 2023 στα 220,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,6% από το 2022, η παραοικονομία φτάνει τα 45-46 δισ. ευρώ, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρά τη μεγαλύτερη μείωση που καταγράφηκε στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 60 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν «In depth review (IDR) Greece 2024», το μεγάλο μέγεθος της παραοικονομίας συνδέεται άμεσα με την ασάφεια των αποταμιεύσεων, οι οποίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα της ΕΕ, και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Η Έκθεση επισημαίνει επίσης άλλα θέματα όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, το σημαντικό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την ανεργία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, η ισχυρή σύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής είναι σαφής: η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ευπαθειών που συνδέονται με τη χαμηλή ιδιωτική αποταμίευση είναι κρίσιμη για την αύξηση των επενδύσεων και τη διασφάλιση μιας ισορροπημένης ανάπτυξης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.