ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τέλος για τη Golden Visa: Από «ευλογία» στα υψηλά ενοίκια και στις απρόσιτες τιμές των ακινήτων

Η χορήγηση της πενταετούς golden visa σε επενδυτές οδήγησε σε αύξηση των τιμών κατοικιών στην Αθήνα και στα νησιά

Τέλος για τη Golden Visa: Από «ευλογία» στα υψηλά ενοίκια και στις απρόσιτες τιμές των ακινήτων

Η απόκτηση στέγης στην Ευρώπη έχει γίνει ένα απιαστο όνειρο, με τους μισθούς να παραμένουν στάσιμοι ενώ οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται συνεχώς.

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αναζητούσαν επειγόντως λύσεις για τη στεγαστική κρίση, προσφέροντας βίζες κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρώπης το 2012, για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Το ποσό, το οποίο είναι σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο ετήσιο μισθό στην Ισπανία, αντιστοιχεί στο κόστος της χρυσής βίζας της χώρας, ένα πρόγραμμα που προσφέρει διαμονή σε πλούσιους αλλοδαπούς που επενδύουν σε ακίνητα εκεί. Μια δεκαετία μετά, το πρόγραμμα έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις, αλλά έχει επίσης συμβάλει στην εκδήλωση μιας σοβαρής στεγαστικής κρίσης για τους πολίτες.

Αντιμετωπίζοντας αυξημένη πίεση για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, η Ισπανία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα καταργήσει τις χρυσές βίζες.

Η Ισπανία έχει εκδώσει 14.576 βίζες που συνδέονται με πλούσιους αγοραστές, οι οποίοι κάνουν επενδύσεις σε ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

Οι υψηλές τιμές αποκλείουν οικονομικά ανθρώπους όπως η Δρ. Barba από μια αγορά που έχει ήδη φουσκώσει από την άνοδο της Airbnb και την προσέλκυση επενδυτών από τη Wall Street.

«Η πρόσβαση στη στέγαση θα πρέπει να είναι δικαίωμα και όχι κερδοσκοπική επιχείρηση», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του αυτόν τον μήνα, ανακοινώνοντας το τέλος του προγράμματος χρυσής βίζας.

«Οι μεγάλες πόλεις βιώνουν πολύ πιεσμένες αγορές και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για εκείνους που ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι βίζες διευκολύνουν τα άτομα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσουν το δικαίωμα προσωρινής διαμονής, μερικές φορές χωρίς να απαιτείται η παρουσία τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.