ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τι συμβαίνει με τα κοιτάσματα στην Κρήτη – Γιατί σταματούν οι έρευνες στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει με τα κοιτάσματα στην Κρήτη – Γιατί σταματούν οι έρευνες στην Ελλάδα

Και την στιγμή που κλείνουν τα λιγνιτικά εργοστάσια και κάνουμε μαζικές εισαγωγές πανάκριβου φυσικού αερίου, οι ανακοινώσεις για επιδοτήσεις των ανεμογεννητριών αποστρέφουν τις πετρελαϊκές εταιρείες από το να κάνουν έρευνες στην Ελλάδα.

Ορισμένοι τελικά θέλουν την χώρα μας μια μικρή χώρα, καταναλωτή χωρίς να έχει ικανότητα αυτονόμησης.

Με την επισήμανση «country risk» κινούνται μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ως προς την υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην ΕΕ.

Αυτό αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές που χειρίζονται και παρακολουθούν στενά τον φάκελο της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

«Η χώρα μας αλλά και συνολικά η ΕΕ αντιμετωπίζονται από τους πετρελαϊκούς ομίλους ως χώρες με επενδυτικό κίνδυνο» τονίζουν τα ίδια στελέχη.

Μιλούν για αλλαγή της στάσης τους, η οποία εκδηλώθηκε μετά τις αποφάσεις των κρατών-μελών και τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Με τις παρατηρήσεις αυτές, οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν στα «ΝΕΑ» πως «κάτι τέτοιο φάνηκε τόσο με την κίνηση του ισπανικού κολοσσού REPSOL να αποχωρήσει από την Ελλάδα επιστρέφοντας στο ελληνικό Δημόσιο την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας και αποχωρώντας και από την κοινοπραξία με την Energean, όπου είχαν μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων».

Αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια επέστρεψαν, επίσης, τα δικαιώματα έρευνας που είχαν στις χερσαίες περιοχές «Αρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

Οι δυσκολίες

Το φιλόδοξο σχέδιο για την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας που ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια φαίνεται να συναντά δυσκολίες ως προς την υλοποίησή του.

Οι πετρελαϊκές στρέφουν τις δραστηριότητές τους σε «πράσινες» μορφές ενέργειας επιδιώκοντας να «καθαρίσουν» το χαρτοφυλάκιό τους και να υπηρετήσουν με τη σειρά τους τους στόχους της μετάβασης στην ανθρακικά ουδέτερη εποχή. Και έτσι αφήνουν επενδυτικά σχέδια τα οποία βρίσκονται είτε σε ανώριμο στάδιο είτε σε χώρες που πρωταγωνιστούν στην «πράσινη» ατζέντα.

Στην Ελλάδα δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις, «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», θεωρούνται βάσει των γεωλογικών δεδομένων πιθανές για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Η κοινοπραξία που έχει μισθώσει τις περιοχές, Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ, τηρεί σιγή ασυρμάτου ως προς την εκτέλεση του τελευταίου σταδίου των προκαταρκτικών ερευνών. Αυτού της διενέργειας σεισμικών ερευνών με ειδικό σκάφος.

Η καταληκτική περίοδος, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις, είναι η χειμερινή περίοδος 2021-2022. Δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», μέχρι τώρα δεν έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές ή τοπικές αρχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.