ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αποκαταστάθηκε η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας!

Αποκαταστάθηκε η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας!

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε την πετρελαϊκή της παραγωγική δυναμικότητα στα 11,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έπειτα από τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου κατά των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Aramco.

Η είδηση και μόνο καθησυχάζει τις αγορές και μειώνει την ένταση στον Περσικό Κόλπο.

Η παραγωγή πετρελαίου στις εγκαταστάσεις του Κουράις βρίσκεται στο 1,3 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ενώ στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ έχει φθάσει τα 4,9 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με τις πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η Saudi Aramco ανέφερε προ ημερών πως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είχε αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγή από το Κουράις, μια από τις δύο μονάδες που «χτυπήθηκαν» από τις επιθέσεις.

Φυσικά η ταχύτατη αποκατάσταση της παραγωγής επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές και δεν θα υπάρξει επιστροφή των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις 14 Σεπτεμβρίου στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις προκάλεσαν πυρκαγιές που η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία έθεσε υπό έλεγχο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών χωρίς να αναφέρει από πού προέρχονταν τα drones.

Οι ακριβείς στόχοι και η έκταση των ζημιών δεν έχουν γίνει σαφείς. Η Aramco δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Στο Αμπκάικ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Νταχράν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου. Στο Χουράις, 190 χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα νοτιοδυτικά, υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας.

Οι εντάσεις έχουν οξυνθεί στην περιοχή μετά τις επιθέσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο για τις οποίες το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.

Οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη, σύμμαχοι του Ιράν, έχουν επίσης εξαπολύσει επιθέσεις στη σαουδαραβική επικράτεια πλήττοντας τον περασμένο μήνα με drones το πετρελαϊκό κοίτασμα Σαϊμπάχ και δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου τον Μάιο. Και οι δύο επιθέσεις προκάλεσαν πυρκαγιές, όχι όμως και διακοπή της παραγωγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποτρέψει το 2006 μια επίθεση της Αλ-Κάιντα στο Αμπκάικ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.