Bill Gates-Warren Buffett κατασκευάζουν πυρηνικό αντιδραστήρα νέας γενιάς 1 δισ. δολ.!

Bill Gates-Warren Buffett κατασκευάζουν πυρηνικό αντιδραστήρα νέας γενιάς 1 δισ. δολ.!

Οι δισεκατομμυριούχοι Bill Gates και Warren Buffett θα κατασκευάσουν ένα πυρηνικό αντιδραστήρα «νέας γενιάς» ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Ουαϊόμινγκ, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Η προηγμένη εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων του Gates, TerraPower και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Buffett, PacifiCorp, ανακοίνωσαν σε δελτίο τύπου ότι δήλωσαν ότι επέλεξαν το Ουαϊόμινγκ για το πρώτο τους project του αντιδραστήρα, που ονομάζεται Natrium, στην τοποθεσία ενός παλιού εργοστασίου άνθρακα.

Όταν θα είναι ενεργός, ο αντιδραστήρας θα παράγει αρκετή ισχύ για 400.000 σπίτια, ανέφεραν οι εταιρείες.

Οι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες όπως ο Natrium είναι πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες αιολικές και ηλιακές πηγές και θεωρούνται πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Έχουν απλούστερα σχέδια που είναι ευκολότερα στην κατασκευή, αποδοτικότερα καύσιμα, φθηνότερα και ασφαλέστερα από τους κανονικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Πυρηνικών Αντιδραστήρων.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα ανακοινώσουν την ακριβή τοποθεσία του εργοστασίου έως το τέλος του 2021.

Παραγωγή ισχύος 500 MW

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα μπορεί να παράγει 500 μεγαβάτ κατά τη μέγιστη ζήτηση, ανέφεραν οι TerraPower και PacifiCorp, προσθέτοντας ότι αυτή είναι αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει περίπου 400.000 σπίτια.

Η TerraPower είπε προηγουμένως ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

«Πιστεύουμε ότι ο Natrium θα αλλάξει το παιχνίδι στην ενεργειακή βιομηχανία», είπε στη συνέντευξη τύπου ο Gates.

Το Ουαϊόμινγκ, η κορυφαία πολιτεία παραγωγής άνθρακα στις ΗΠΑ, υπήρξε «ηγέτης στην ενέργεια για πάνω από έναν αιώνα και ελπίζουμε ότι η επένδυσή μας στο Natrium θα του επιτρέψει διατηρήσει το προβάδισμα για πολλές επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε ο συνιδρυτής της Microsoft.

«Αυτή είναι η ταχύτερη και σαφέστερη πορεία μας για να γίνουμε αρνητικοί στον άνθρακα», δήλωσε ο κυβερνήτης Mark Gordon στην ενημέρωση. «Η πυρηνική ενέργεια είναι σαφώς ένα μέρος της στρατηγικής μου για την ενέργεια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Gates πριν από 15 χρόνια, έλαβε αρχική χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) για να δείξει το έργο Natrium. Το υπουργείο έχει δεσμεύσει για πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η TerraPower στο δελτίο τύπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.