ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αποκαλύφθηκε ο μηχανισμός πληρωμής σε ρούβλια για όσους θέλουν να αγοράσουν φ.α.: Με δύο λογαριασμούς πλέον στην Gazprombank

Σε εφαρμογή το διάταγμα του Β.Πούτιν

Αποκαλύφθηκε ο μηχανισμός πληρωμής σε ρούβλια για όσους θέλουν να αγοράσουν φ.α.: Με δύο λογαριασμούς πλέον στην Gazprombank

Το προχθεσινό διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια για την προμήθεια αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη-μέλη της Ενωσης προκάλεσε πανικό καθώς ουσιαστικά έθεσε με ένα “χτύπημα” το δίλλημα στην ΕΕ: “Ή ρούβλια ή παγώνετε” και φυσικά φαίνεται παρά τις διάφορες φωνές να υπερίσχυσαν τα ρούβλια.

Η κοινή γραμμή υπέρ της τήρησης των όρων των σχετικών συμβάσεων, που προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ, παραμένει, και το διάταγμα που υπέγραψε ο Β.Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως είναι διατυπωμένο, δεν είναι σαφές ότι παραβιάζει τον όρο αυτό αναφέρουν οι χώρες της ΕΕ, ενώ φαίνεται ότι θα το τηρήσουν.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι αγοραστές θα έχουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank: έναν σε ευρώ, στο οποίο θα καταβάλλουν το ποσό για την αγορά του αερίου, και έναν σε ρούβλια, στα οποία θα έχει μετατραπεί το ποσό αγοράς από την τράπεζα.

Η αγορά θα επισημοποιείται με την κατάθεση στον δεύτερο λογαριασμό. Επομένως ουσιαστικά υπάκουσαν στο διάταγμα με ένα τρόπο που να μην θεωρείται ως υποχώρηση.

Και αυτό γιατί με αυτό το σύστημα ουσιαστικά θα βάζουν την Gazprom ως μεσάζοντα προμήθειας του ποσού των ευρώ σε ρούβλια και θα τους τα καταθέτει στον δεύτερο λογαριασμό (σε ρούβλια) ώστε να εισέλθει το έμβασμα στις ρωσικές τράπεζες.

Αυτό θα ενισχύσει προφανώς το ρούβλι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενώ παράλληλα θα διακρατεί η ρωσική κυβέρνηση μέσω gazprom τα ευρώ για πιθανές άλλες προμήθειες.

Η Gazprom ενημέρωσε χθες τις εταιρείες-αγοραστές για τους ακριβείς όρους της νέας διευθέτησης. Οι προθεσμίες για την πληρωμή αερίου που παραδόθηκε χθες κυμαίνονται μεταξύ τέλους Απριλίου και αρχών Μαΐου.

Το ζήτημα συζητήθηκε σε επίπεδο πρέσβεων (επιτροπή Coreper) χθες το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει, σε συνομιλίες την Τετάρτη, τόσο τον Ολαφ Σολτς όσο και τον Μάριο Ντράγκι ότι δεν θα διαταραχθούν οι ροές αερίου προς την Ε.Ε.
Η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας, Μπαρμπαρά Πομπιλί, δήλωσε χθες ότι το ρωσικό αίτημα δεν παραβιάζει τους όρους των συμβάσεων, καθώς επιτρέπει στους Ευρωπαίους αγοραστές να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χθες, εν τω μεταξύ, οι ροές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σημείωσαν υψηλό τεσσάρων μηνών, ενώ οι ροές από τον Nord Stream 1 συνεχίζονταν κανονικά. Η Gazprom είχε επίσης δεσμεύσει χωρητικότητα στον αγωγό Yamal-Europe.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.