ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δείτε τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε σε μια διακοπή ρεύματος

Για να μην θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο

Δείτε τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε σε μια διακοπή ρεύματος

Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως ακόμη και μια ολιγόλεπτη διακοπή ρεύματος, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον καθένα μας αν δεν αντιδράσει σωστά.

Δεδομένου ότι οι διακοπές (μικρές ή μεγάλες) δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ορισμένες βασικές αρχές.

Η πρώτη κίνηση, φωτίζοντας με το κινητό μας ή ένα κερί, είναι να βεβαιωθούμε ότι η διακοπή είναι γενική και δεν οφείλεται σε πρόβλημα στο δικό μας σπίτι. Ελέγχουμε τον κεντρικό πίνακα για να δούμε μήπως έχει πέσει ο γενικός ή κάποια ασφάλεια φωτισμού.

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας διαθέτουν συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν αυτόματα διακοπές ρεύματος. Όμως, είναι πάντα καλή ιδέα να αναφέρετε μια διακοπή στην ηλεκτρική εταιρεία σας. Και όσο περισσότεροι το κάνουν, τόσο το καλύτερο -οι διακοπές που επηρεάζουν πολλά νοικοκυριά θα τραβήξουν την προσοχή της εταιρείας.

Παρότι τα κεριά είναι η κλασική λύση για φως σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι και η ασφαλέστερη. Το καλύτερο είναι να έχετε προνοήσει και να έχετε μοιράσει 2-3 φακούς μέσα στο σπίτι (λ.χ. στην κουζίνα, στο σαλόνι, στο μπάνιο). Αν, πάντως, είστε… παραδοσιακοί, φροντίστε τα κεριά να είναι στερεωμένα καλά στη θέση τους και να μην τα αφήνετε να καίνε μόνα τους.

Εάν αφήσετε ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές στην πρίζα κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, μπορεί η απότομη επαναφορά του ρεύματος να τις «κάψει». Έτσι, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι να περάσετε από κάθε δωμάτιο του σπιτιού (ξεκινώντας από την κουζίνα) και να αποσυνδέσετε τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλες συσκευές -ακόμα και τις μικρές.

Μην ανοιγοκλείνετε το ψυγείο χωρίς λόγο. Αν αφήσετε το ψυγείο (ή τον καταψύκτη σας) κλειστό, θα αποτρέψετε τη διαφυγή του κρύου αέρα και θα διατηρήσετε τα τρόφιμά σας πιο φρέσκα για περισσότερο. Εάν ο καιρός είναι ζεστός, τυλίξτε το ψυγείο με κουβέρτες για να του δώσετε ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης και για να μην αλλοιωθούν τα τρόφιμά σας σε περίπτωση που η διακοπή διαρκέσει πολύ.

Αν πεινάσετε και πρέπει να ετοιμάσετε φαγητό, μη δοκιμάσετε ποτέ να το κάνετε φέρνοντας το μπάρμπεκιου (αν είναι φορητό) μέσα στο σπίτι σας. Ο κίνδυνος για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα είναι υψηλότατος.

Αν η διακοπή ρεύματος έχει προκληθεί από κακοκαιρία, αποφύγετε να βγείτε έξω για να ελέγξετε για άλλες ζημιές. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πεσμένα καλώδια -με άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας αν δεν τα δείτε και τα πατήσετε.

Προσπαθήστε να κρατήσετε τη θερμοκρασία του χώρου σας σταθερή. Αν κάνει ζέστη και είχατε ανάψει air condition, ντυθείτε με ελαφριά ρούχα και κρατήστε κλειστά τα παράθυρα όσο περισσότερο γίνεται. Αν κάνει κρύο, φράξτε τα σημεία απ’ όπου μπορεί να μπαίνει κρύος αέρας.

Αν την ώρα της διακοπής νιώσετε την ανάγκη να ενημερώνετε διαρκώς μέσω των social media για την κατάσταση, απλώς μην το κάνετε. Επίσης, δεν είναι καλή ιδέα να πιάσετε την κουβέντα στο κινητό σας, να ξεκινήσετε κάποιο παιχνίδι ή να δείτε ταινία. Θα εξαντλήσετε την μπαταρία του και υπάρχει περίπτωση να αδειάσει και η διακοπή να διαρκέσει πολύ, αφήνοντάς σας χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.

Αν έχετε φορητή γεννήτρια που λειτουργεί με βενζίνη, μην τη χρησιμοποιήσετε μέσα στο σπίτι -και εδώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν έχετε εγκαταστήσει ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας στο σπίτι σας, μην ξεχάσετε να το ελέγξετε μόλις επανέλθει το ρεύμα. Πολλοί ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα, για παράδειγμα, διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος. Αν η διακοπή ρεύματος είναι μεγάλη, υπάρχει περίπτωση να έχουν αδειάσει και να πρέπει να αντικατασταθούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.