ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» και το CERN: Κλείνει νωρίτερα τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων

Η συνολική κατανάλωση του CERN φτάνει τις 1,3 terawatt hours

Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» και το CERN: Κλείνει νωρίτερα τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων

Η ενεργειακή κρίση που «σφυροκοπά» ολόκληρη την Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία επηρέασε ακόμα και το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο μηχάνημα του κόσμου.

Για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, το CERN αποφάσισε να κλείσει νωρίτερα τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) για την ετήσια περίοδο συντήρησης, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Ο LHC, εγκατεστημένος σε μια κυκλική σήραγγα 27 χιλιομέτρων κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρος: καταναλώνει περίπου 120 megawatt ηλεκτρικής ενέργειας -όσο μια μικρή πόλη- από τα οποία τα 27 MW αφορούν το σύστημα ψύξης για τους χιλιάδες υπεραγώγιμους μαγνήτες που λειτουργούν κατά μήκος της σήραγγας.

Η δε συνολική κατανάλωση του CERN φτάνει τις 1,3 terawatt hours, περίπου το μισό σε σχέση με την γειτονική πόλη της Γενεύης.

Η απόφαση για πρόωρο κλείσιμο ελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου από το διοικητικό συμβούλιο του εργαστηρίου πυρηνικής ενέργειας, έπειτα από αίτημα της γαλλικής εταιρείας ενέργειας EDF για μείωση της κατανάλωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από το εσπευσμένο κλείσιμο του LHC για φέτος, το CERN λαμβάνει κι άλλα μέτρα εξοικονόμησης. Μεταξύ άλλων κλείνει τον φωτισμό των εσωτερικών δρόμων τις νυχτερινές ώρες και αναβάλλει για μια εβδομάδα την έναρξη λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.