ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιστορικό χαμηλό της Γερμανίας στις εκπομπές αερίων αλλά λόγω μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής

Παραμένει ο μεγαλύτερος ρυπαντής πανευρωπαϊκά

Ιστορικό χαμηλό της Γερμανίας στις εκπομπές αερίων αλλά λόγω μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών έχουν πέσει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας λόγω κυρίως των περικοπών στη βιομηχανική παραγωγή και τη μείωση της παραγωγής άνθρακα. Ωστόσο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος ρυπαντής πανευρωπαϊκά εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Οι επιβλαβείς για το κλίμα εκπομπές της χώρας μειώθηκαν στα 673 εκατομμύρια τόνους CO2, όπως αναφέρει ο ΟΤ, δηλαδή 73 εκατομμύρια κάτω από τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης που ήταν τα 722 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Ωστόσο, μόνο το 15% της συνολικής εξοικονόμησης εκπομπών οφείλεται σε υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης ή σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα.

Με… ξένες πλάτες το ρεκόρ

Περίπου το ήμισυ της μείωσης οφείλεται στη μείωση της ζήτησης και στις περικοπές παραγωγής από βιομηχανίες έντασης ενέργειας, που συνδέονται με την κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Γι’ αυτό η Γερμανία δεν βρίσκεται ακόμα σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της για το 2030», δήλωσε ο διευθυντής της ερευνητικής ομάδας για τη χώρα, Simon Müller, σε συνέντευξη Τύπου.

Το υπουργείο Οικονομίας χαρακτήρισε την πρόβλεψη «πολύ απαισιόδοξη», λέγοντας ότι τα πλήρη αποτελέσματα των προσπαθειών του να επιταχύνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι ορατά από φέτος.

Οι εκπομπές θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά εάν η οικονομία επιταχύνει το ρυθμό

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο το 2023, είναι η μόνη χώρα της G7 που προβλέπεται να σημειώσει ύφεση 0,3% καθώς δίνει μάχη με τον υψηλό πληθωρισμό και τις υψηλότερες τιμές ενέργειας καθώς έσπευσε να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Περίπου 44 εκατομμύρια τόνοι – το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών – εξοικονομήθηκαν καθώς εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έκαιγαν λιγότερο άνθρακα και λιγνίτη εν μέσω υψηλότερων τιμών άνθρακα. Τα έσοδα από τα συστήματα εμπορίας εκπομπών έχουν σημειώσει ρεκόρ 18 δισεκατομμυρίων ευρώ —αύξηση 40% σε σύγκριση με το 2022— σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία περιβάλλοντος της Γερμανίας και θα εισρεύσουν εξ ολοκλήρου στο ταμείο για το κλίμα και τη ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Η Γερμανία – η οποία απενεργοποίησε τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της πέρυσι – έχει επίσης βασιστεί περισσότερο στην ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από τους γείτονές της, έχοντας έτσι μετατραπεί για πρώτη φορά σε καθαρό εισαγωγέα ενέργειας.

Οι εκπομπές θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά εάν η οικονομία επιταχύνει το ρυθμό, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης, προσθέτοντας ότι οι τομείς της στέγασης και των μεταφορών έχουν ήδη χάσει διαδοχικούς στόχους για το κλίμα από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Σε καλό δρόμο οι ΑΠΕ

Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής ενέργειας της Γερμανίας για πρώτη φορά το 2023, η παραγωγή αιολικής ενέργειας θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί για να ευθυγραμμιστεί με τους κλιματικούς στόχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τα δικά της στοιχεία εκπομπών για το 2023 στα μέσα Μαρτίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.