ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Καύσωνας και εμμονή της κυβέρνησης με τις… ανεμογεννήτριες φέρνουν μπλακ άουτ: Δεν κουνιέται έλικας

Συνεχείς οι διακοπές της ηλεκτροδότησης και η κυβέρνηση «φυτεύει» παντού ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας το περιβάλλον

Καύσωνας και εμμονή της κυβέρνησης με τις… ανεμογεννήτριες φέρνουν μπλακ άουτ: Δεν κουνιέται έλικας

Την «στρατηγική» αλλά κυριότερα την εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη για «πράσινη μετάβαση» και ομοίου χρώματος άλογα, ετοιμάζεται να πληρώσει πάλι η χώρα, καθώς παραμένει άγνωστο αν θα αντέξει το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Οι ανεμογεννήτριες στις οποίες τόσο πολύ έχει επενδύσει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή δεν κουνούν ούτε έλικα, καθώς λόγω καύσωνα υπάρχει πλήρης άπνοια.

Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται προ των πυλών ενός ενεργειακού Αρμαγεδδών, αφού ανά πάσα στιγμή το δίκτυο μπορεί να πέσει, αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες στο έλεος του καύσωνα χωρίς να μπορούν να ανάψουν ούτε ανεμιστήρα, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες σε περιοχές του λεκανοπεδίου είναι το χαρακτηριστικότερο δείγμα του αδιεξόδου στην συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική.

Χωρίς ρεύμα είχαν παραμείνει την Παρασκευή (14/7) περιοχές στην Πλατεία Βικτωρίας, τον Σταθμό Λαρίσης, την Ομόνοια, το Κορωπί και τον Ασπρόπυργο.

Νωρίτερα διακοπές ρεύματος είχαν σημειωθεί σε Άγιο Δημήτριο, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Ελληνικό, Άλιμο και Παλαιό Ψυχικό.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι διακοπές ρεύματος οφείλονται σε βλάβη σε γραμμή μέσης τάσης που αντιμετωπίζεται από τα συνεργεία του Διαχειριστή.

Δεν είναι όμως μόνο το δίκτυο. Είναι και οι αντοχές του έναντι της αυξημένης ζήτησης.

Σύμφωνα  με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, εχθές η αιχμή των φορτίων έσπασε για δύο ώρες το μεσημέρι, στις 13.00 και 14.00, το φράγμα των 9 GigaWatt. Για την ακρίβεια εκτινάχθηκε στα 9,1 GW.

Για σήμερα  οι προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ δείχνουν την αιχμή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για 12 ώρες πάνω από τα 9 GW, πλησιάζοντας τα 10 GW. Πιο συγκεκριμένα από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 16.00. Η υψηλότερη ζήτηση φορτίων στις 12.30 το μεσημέρι οπότε και θα χτυπήσει τα 9,7 GW.

Οι καυτές θερμοκρασίες εκτινάσσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με την πλειονότητα των καταναλωτών να κάνουν χρήση των κλιματιστικών με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ανάγκη παραγωγής περισσότερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι για όλες τις μέρες του καύσωνα λειτουργούν στο φουλ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και τον λιγνίτη, τον οποίο όσο κυνηγούν τόσο καταφεύγουν πανικόβλητοι σε αυτόν όταν έρθουν τα δύσκολα καθώς η περίφημη πράσινη ενέργεια είναι πράσινα φούμαρα.

Αλλά ούτε αυτό μπορεί να σταματήσει την κυβέρνηση από το να καταστρέφει αφενός το περιβάλλον τοποθετώντας παντού ανεμογεννήτριες και αφετέρου να νομίζει έτσι ότι θα αποδεσμευτεί από τον «κακό» λιγνίτη.

Αν καταρρεύσει το ηλεκτρικό δίκτυο η κυβέρνηση σκοπεύει να τα ρίξει πάλι στους «ανεύθυνους» πολίτες που τόλμησαν να ανοίξουν τα ερκοντίσιον για να μην πάθουν θερμοπληξία!

Φυσικά αν η κυβέρνηση δεν έτρεχε με ενθουσιασμό να εκτελέσει τις εντολές του Βερολίνου και δεν έκλεινε όλα τα εργοστάσια ελληνικού λιγνίτη, όπως πχ. το ΑΗΣ Καρδιάς, τώρα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αφού απλά θα ρίχναμε περισσότερο λιγνίτη στις μηχανές.

Οι τιμές

Την ανιούσα, όμως τραβούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Για αύριο η τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,71% και αυξήθηκε στα 118,29 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 114,06 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι τιμές τις προηγούμενες ημέρες είχαν υποχωρήσει από τα 123,56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μιλούν για τιμές που μπορεί να φτάσουν πάλι στα 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις μέρες αυτές η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι χαμηλή λόγω της άπνοιας με αποτέλεσμα τα αιολικά να μη λειτουργούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.