ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μέχρι και από τη Μοζαμβίκη ψάχνει φυσικό αέριο η ΕΕ – Βρήκαν ένα φορτίο

Άγνωστο που θα πάει

Μέχρι και από τη Μοζαμβίκη ψάχνει φυσικό αέριο η ΕΕ – Βρήκαν ένα φορτίο

Από παντού ψάχνει η ΕΕ λύσεις για το φυσικό αέριο με το πρώτο φορτίο να έρχεται από τη Μοζαμβίκη.

Η Μοζαμβίκη ξεκίνησε να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο για πρώτη φορά, σε μια κίνηση που ο πρόεδρος της χώρας Filipe Nyusi χαρακτήρισε ιστορική.

Το αέριο παρήχθη σε ένα υπεράκτιο εργοστάσιο που διευθύνεται από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni, ωστόσο τα δικαιώματα αγοράς ανήκουν στον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό της BP.

Το αέριο μεταφέρεται ήδη σε ένα βρετανικό φορτηγό πλοίο προς την Ευρώπη, αν και ο τελικός προορισμός παραμένει άγνωστος,

Από την πλευρά της η Μοζαμβίκη ελπίζει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά την ανακάλυψή της πηγής στη βόρεια επαρχία Cabo Delgado το 2010.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου θα τονώσει την οικονομία της χώρας αλλά ο πρόεδρος Filipe Nyusi είπε ότι η Μοζαμβίκη θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε «παραδοσιακές δραστηριότητες», όπως η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισμός, για να επιτύχει την ανάπτυξη.

Για τη Μοζαμβίκη, ένα από τα φτωχότερα έθνη του κόσμου, σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς αναμονής για την αξιοποίηση εσόδων από ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Αφρικής.

Ο πρόεδρος Filipe Nyusi ανακοίνωσε την αναχώρηση του φορτίου την Κυριακή.

Ο Βρετανός Χορηγός έφτασε τον περασμένο μήνα σε νερά ανοιχτά της βόρειας Μοζαμβίκης, περίπου δύο εβδομάδες αφότου το πλοίο Coral-Sul Floating LNG, το οποίο εκμεταλλεύεται η Eni SpA, άρχισε να παράγει το καύσιμο. Το δεξαμενόπλοιο ανήκει στην BP Plc, η οποία έχει τα δικαιώματα να αγοράζει όλη την παραγωγή της Coral-Sul.

«Η πρώτη αποστολή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από το Coral South, και από τη Μοζαμβίκη, είναι ένα νέο και σημαντικό βήμα στη στρατηγική της Eni για να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο ως πηγή που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Claudio Descalzi, Διευθύνων Σύμβουλος της Eni.

Η πλατφόρμα παραγωγής έχει δυναμικότητα 3,4 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως, όγκος ίσος με περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών της Βρετανίας πέρυσι. Το πρώτο φορτίο έχει προορισμό την Ευρώπη, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μοζαμβίκης, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο τελικός προορισμός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε σε έκθεσή του ότι οι αγορές LNG της Ευρώπης προετοιμάζονται «για έναν χειμώνα άνευ προηγουμένου σε επίπεδο αβεβαιότητας εφοδιασμού», λόγω των κυρώσεων ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλήρης διακοπή των ροών του αγωγού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.