Μόσχα σε ΕΕ για φυσικό αέριο: «Εμείς δεν κάνουμε ελεημοσύνες – Θα μας πληρώσετε σε ρούβλια αλλιώς…»

«Δεν πρόκειται να στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη» λέει ο Ν.Πέσκοφ

Μόσχα σε ΕΕ για φυσικό αέριο: «Εμείς δεν κάνουμε ελεημοσύνες – Θα μας πληρώσετε σε ρούβλια αλλιώς…»

Ξεκάθαρα μηνύματα προς τη Δύση έστειλε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο PBS, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να «προχωρήσει σε ελεημοσύνες», αναφερόμενος στην άρνηση της ΕΕ να πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλι.  

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο διακοπής παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία θα απαιτήσει πληρωμή σε ρούβλια με τον Πεσκόφ να απαντά ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε ελεημοσύνες».

«Θα κόψετε τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη αν οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια;» ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και απάντησε ότι «δεν ξέρω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτήν την πιθανότητα. Όταν έχουμε την τελική τους απόφαση θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη». «Δεν θα προχωρήσουμε σε ελεημοσύνες», πρόσθεσε.

«Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει ή έχει την ιδέα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του στο PBS κληθείς να ξεκαθαρίσει τη στάση της Ρωσίας μετά τη δήλωση Ρώσου αξιωματούχου ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα αν ήταν υπό απειλή η ύπαρξή της.

«Αρχικά να σας πω ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα ολοκληρωθεί και δεν έχουμε καμία αμφιβολία περί αυτού. Αλλά η έκβαση αυτής της επιχείρησης δεν αποτελεί αιτία για χρήση πυρηνικών όπλων. Έχουμε ένα πρωτόκολλο ασφαλείας το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα ότι όταν υπάρχει απειλή της ύπαρξης της χώρας μας μπορούμε και θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα για να εξαλείψουμε την απειλή αυτή» απάντησε ο Πεσκόφ και συμπλήρωσε:

«Κανείς δεν σκέφτεται τη χρήση ή έχει την ιδέα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Ο Πεσκόφ σχολίασε και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας «μην μας βάζετε στη γωνία». «Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες είναι τελείως μη φιλικές. Και είναι ενέργειες εχθρικές για εμάς. Εμείς στη Ρωσία νιώθουμε ότι δεχόμαστε εμπορικό πόλεμο από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία με κατασχέσεις των περιουσιών μας, με κατασχέσεις των χρημάτων μας, με το μπλοκάρισμα των οικονομικών μας σχέσεων. Και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Εσείς πρέπει να κατανοήσετε τη Ρωσία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ρωτήθηκε και για την ένταση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «για αρκετές δεκαετίες λέγαμε στη Δύση ότι ανησυχούμε για την μετακίνηση του ΝΑΤΟ ανατολικότερα. Ανησυχούμε για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορά μας με τις στρατιωτικές δομές τους. Λάβετε το αυτό υπόψη. Μην μας πιέζετε. Αυτό που είπαμε τώρα είναι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το πραξικόπημα στην Ουκρανία, δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ γιατί αυτό θα μας θέσει σε κίνδυνο και θα καταστρέψει την ισορροπία της αποτροπής στην Ευρώπη. Αλλά δεν είχαμε καμία αντίδραση. Και μετά είπαμε ότι θέλουμε μια ισότιμη σχέση. Θέλουμε να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων. Αν δεν λαμβάνετε υπόψη τα συμφέροντά μας, τότε θα ανησυχήσουμε περισσότερο. Και πάλι καμία αντίδραση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως είπε ο Πεσκόφ το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει για να διασφαλίζει την συνεργασία ή την ασφάλεια αλλά πρόκειται για έναν μηχανισμό σύγκρουσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.