ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Δείτε πότε θα καταβληθεί – Θα δοθεί και στις συντάξεις χηρείας

Οι εξαιρέσεις

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Δείτε πότε θα καταβληθεί – Θα δοθεί και στις συντάξεις χηρείας

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε 1.112.000 συνταξιούχους μεταξύ των οποίων και όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και έχουν προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα, χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με προσωπική διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές τον μήνα της τάξεως των 650 ευρώ θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ από την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς.

Ειδικότερα, θα δοθεί το ποσό των 300 ευρώ σε 560.000 συνταξιούχους με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ, το ποσό των 200 ευρώ σε 394.000 συνταξιούχους και το ποσό των 200 ευρώ σε 158.000 συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της σύνταξης, που αποτελεί και κρίσιμο κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης.

Δηλαδή, η σύνταξή του μετά την αφαίρεση των «ασφαλιστικών» κρατήσεων, 6% για υγειονομική περίθαλψη και τυχόν κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (η λεγόμενη ΕΑΣ) και πριν την παρακράτηση των φόρων.

Εξαιρέσεις

Οι μόνοι που εξαιρούνται από την παροχή είναι οι υψηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ (το 2% των συνταξιούχων), οι οποίοι όμως έχουν κέρδος άνω των 500 ευρώ ετησίως από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράλληλα, «αδικημένοι» θεωρούνται οι συνταξιούχοι που ναι μεν πήραν ακέραια την αύξηση (οπότε δεν δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση), αλλά η ανοδική πορεία της φορολογικής κλίμακας και οι υπόλοιπες κρατήσεις απορρόφησαν μέρος της αύξησης.

Παραδείγματα συνταξιούχων που ενισχύονται

1. Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με προσωπική διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές τον μήνα της τάξεως των 650 ευρώ θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ.

2. Συνταξιούχος με σύνταξη 850 ευρώ τον μήνα, με προσωπική διαφορά, δεν έλαβε καμία από τις αυξήσεις ή ενισχύσεις του προηγούμενου διαστήματος. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε θα λάβει το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ.

3. Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.050 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε μόνο μια μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 36 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 300 ευρώ.

4. Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.320 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε όμως μια ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 111 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.

5. Χαμηλοσυνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 750 ευρώ, είχε προσωπική διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 2,5%. Με την νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.

6. Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.400 ευρώ, είχε προσωπική διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 3,2%. Με την νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

7. Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 900 ευρώ, είχε προσωπική διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 6,2%. Με την νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.