Ετοιμάζουν «δελτίο» στο φυσικό αέριο: Μετά το ρεύμα έρχονται διακοπές και στην παροχή του «γαλάζιου χρυσού»

Σε ποιους θα «κόβεται» το αέριο

Ετοιμάζουν «δελτίο» στο φυσικό αέριο: Μετά το ρεύμα έρχονται διακοπές και στην παροχή του «γαλάζιου χρυσού»

Ο ΔΕΣΦΑ απέστειλε στη ΡΑΕ το τελικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης που συνέταξε ενόψει του χειμώνα και αυτό προβλέπει δελτίο στο φυσικό αέριο στην περίπτωση «Έκτακτης Ανάγκης».

Φυσικά, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια καθώς είναι αυτή που οδήγησε την χώρα σε αυτό το αδιέξοδο με την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται επτά ενδεχόμενα κρίσης, που ενεργοποιούν τρεις διαφορετικές «καταστάσεις Συναγερμού».

Επίσης, στο κείμενο 46 σελίδων περιλαμβάνονται και οι προστατευόμενοι καταναλωτές από τις διακοπές, αλλά και οι πρώτοι στους οποίους θα κοπεί σε περίπτωση κρίσης.

Πιο αναλυτικά, στην εισήγηση για το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ορίζονται τρία επίπεδα συναγερμού:

  • Κατάσταση Συναγερμού 1 – Έγκαιρη προειδοποίηση: Όταν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με Φυσικό Αέριο.
  • Κατάσταση Συναγερμού 2 – Επιφυλακή: Όταν εμφανίζεται διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτήν τη διαταραχή ή ζήτηση.
  • Κατάσταση Συναγερμού 3 – Έκτακτη Ανάγκη: Περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης Φυσικού Αερίου, σημαντικής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης Φυσικού Αερίου, με συνέπεια την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που δεν στηρίζονται στην αγορά. Η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενώς και ενδέχεται να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των Προστατευόμενων Καταναλωτών σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.

Σε ποιους θα κόβεται το φυσικό αέριο

Στην τρίτη περίπτωση (Κατάσταση Συναγερμού 3 – Έκτακτη Ανάγκη) προβλέπεται δελτίο στο αέριο με τον υποχρεωτικό περιορισμό επιλεγμένων καταναλωτών. Αυτοί είναι:

  • Μικροί ή μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές
  • Διασυνδεδεμένα Συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου (εξαγωγές)
  • Κάτοχοι άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο
  • Βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για συμπαραγωγή ή κλιβάνους
  • Εμπορικοί καταναλωτές που δεν ανήκουν στους προστατευόμενους καταναλωτές

Προτού, βέβαια, εφαρμοστεί το σχέδιο περικοπών, θα υπάρχει σειρά από άλλα μέτρα, που κλιμακώνονται ανάλογα. Δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι συστάσεις για να υπάρξει εθελοντικός περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την αναζήτηση έκτακτων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι την χρήση εναλλακτικού καυσίμου (ντήζελ) από τις μονάδες φυσικού αερίου διπλού καυσίμου, την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά, έκτακτες εισαγωγές ρεύματος, κ.α.

Ποιοι προστατεύονται από τις διακοπές φυσικού αερίου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι προστατευόμενοι καταναλωτές είναι οι εξής:

  • Οικιακοί πελάτες
  • Νοσοκομεία
  • Μονάδες Υγείας
  • Σχολεία
  • Αεροδρόμια
  • Κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου
  • Βουλή
  • Προεδρία της Δημοκρατίας και άλλα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.