Έρχεται «τσουνάμι» «κόκκινων» δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων: Σε απόγνωση οι δανειολήπτες – Εκτοξεύτηκαν οι δόσεις

«Πώς μπορώ να αποπληρώσω το δάνειο;»

Έρχεται «τσουνάμι» «κόκκινων» δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων: Σε απόγνωση οι δανειολήπτες – Εκτοξεύτηκαν οι δόσεις

Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον οι δανειολήπτες καθώς μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων, «φούσκωσε» και άλλο η μηνιαία δόση του στεγαστικού τους δανείου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην αποπληρωμή.

Πλέον, βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό μιας και καλούνται να εξυπηρετήσουν το δάνειά τους για να μην «κοκκινίσει» και χάσουν το σπίτι τους και από την άλλη να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τις καθημερινότητας.

Για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, πέρυσι ο δανειολήπτης πλήρωνε δόση 696 ευρώ. Τώρα η δόση εκτοξεύεται στα 850 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνση είναι 1.847 ευρώ.

Κάποιος που έχει πάρει δάνειο 130.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη, το προηγούμενο καλοκαίρι πλήρωνε δόση 624 ευρώ, ενώ φέτος θα καταβάλλει 847 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνση είναι 2.670 ευρώ.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να είναι συνεπείς στις πληρωμές για να μη βάλουν σε κίνδυνο τις περιουσίες τους.

Μέχρι και πριν από έναν χρόνο ο Στάθης Μωραΐτης, όπως λέει στο MEGA, πλήρωνε τη δόση του δανείου του κανονικά.

Με την ακρίβεια ωστόσο να είναι αισθητή και στην οικογένειά του, η κατάσταση έγινε οριακή. Μέσα σε δυο μήνες, η δόση του δανείου αυξήθηκε κατά 200 ευρώ και έτσι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

«Βρίσκομαι σε απόγνωση. Πώς μπορώ να αποπληρώσω το δάνειο;», λέει ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ίδια δυσχερή κατάσταση και η κυρία Μαρία, που ζει με τη σύνταξή της. Από τη μία καλείται να πληρώσει τα φάρμακά της και από την άλλη το δάνειο και τους αυξημένους λογαριασμούς. «Φοβάμαι ότι θα αναγκαστώ να πουλήσω το σπίτι μου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.