O δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024 είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ευρωζώνης, Πάολο Τζεντιλόνι, το βασικό θέμα είναι ότι έπειτα από τρία χρόνια επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η Επιτροπή προτείνει (όπως έχει ήδη κάνει από το Μάιο) έναν πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό που θα βασίζεται πρώτα απ’ όλα στη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης των τιμών της ενέργειας – κάτι το οποίο η Επιτροπή συνιστά ανεπιφύλακτα να εφαρμόσουν σταδιακά όλα τα κράτη-μέλη.

«Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος. Πρέπει να εργαστούμε χέρι-χέρι με τη νομισματική πολιτική για να κάμψουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο βασικός πληθωρισμός είναι επίμονος.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, η Επιτροπή συνιστά να διατηρηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις, ιδιαίτερα για κρίσιμες επενδύσεις σε κοινούς στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Πρόσθεσε, τέλος, ότι για να βρεθεί η κατάλληλη «ισορροπία» θα χρειαστεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό για τους δημοσιονομικούς κανόνες – μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το Eurogroup αναμένεται να εκδώσει σήμερα δήλωση σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της Ευρωζώνης το 2024.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί επίσης το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιακών και χρηματοπιστωτικών αγορών και το ψηφιακό ευρώ.