ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Ευθεία «επίθεση» Κίνας σε ΗΠΑ: «Επιδοτείτε τις βιομηχανίες σας και μετά κατηγορείτε εμάς»

«Ακολουθείτε μη εμπορικές πρακτικές» - Ο Μπάιντεν επιθυμεί να τριπλασιάσει τους τελωνειακούς δασμούς

Ευθεία «επίθεση» Κίνας σε ΗΠΑ: «Επιδοτείτε τις βιομηχανίες σας και μετά κατηγορείτε εμάς»

«Κατάσπαρτη με ψευδείς κατηγορίες» είναι η έρευνα που διεξάγουν οι ΗΠΑ για τις «αθέμιτες πρακτικές» της Κίνας στους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας, των θαλάσσιων μεταφορών και της επιμελητειακής υποστήριξης, σύμφωνα με το Πεκίνο. 

Η έρευνα «ερμηνεύει λανθασμένα τις συνήθεις εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες ως επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων» και οι ΗΠΑ «μέμφονται την Κίνα για τα δικά τους βιομηχανικά προβλήματα» εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου στην ανακοίνωσή του.

«Η Κίνα είναι σοβαρά μη ικανοποιημένη από αυτό και αντιτίθεται σθεναρά», υπογραμμίζει το υπουργείο. «Οι ΗΠΑ μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μεροληπτικές επιδοτήσεις στις δικές τους βιομηχανίες αλλά κατηγορούν την Κίνα ότι υιοθετεί ‘μη εμπορικές’ πρακτικές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας είναι το αποτέλεσμα της τεχνολογικής καινοτομίας των επιχειρήσεων και της ενεργούς συμμετοχής τους στον ανταγωνισμό της αγοράς», διαβεβαιώνει, προσθέτοντας ότι «οι αμερικανικές κατηγορίες δεν βασίζονται πουθενά».

«Η Κίνα θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο της έρευνας και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», προειδοποιεί το υπουργείο.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ξεκινά έρευνα για τις «αθέμιτες πρακτικές» της Κίνας στους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας και των θαλάσσιων μεταφορών.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν επιθυμεί να τριπλασιάσει τους τελωνειακούς δασμούς που ισχύουν σήμερα για τον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο καθώς θεωρεί ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι πλήττονται από τον «άδικο» ανταγωνισμό.

«Ο χάλυβας είναι ένα βασικό υλικό για την εθνική βιομηχανία ναυπηγικής», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Ο χάλυβας που παράγεται στις ΗΠΑ παραμένει ουσιώδης για την οικονομική και εσωτερική ασφάλειά μας», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «τα αμερικανικά προϊόντα υψηλής ποιότητας ανταγωνίζονται με εκείνα που είναι τεχνητά φτηνά και παράγονται με υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται με φόντο την έντονη αντιπαλότητα με την Κίνα, παρά τον ανανεωμένο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάρτησης των ΗΠΑ από την κινεζική βιομηχανία.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επικαλείται «τις εντεινόμενες ανησυχίες σύμφωνα με τις οποίες οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, κυρίως το γεγονός ότι η αγορά πλημμύρισε με χάλυβα που πωλείται σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη της αγοράς, διαστρεβλώνουν την παγκόσμια αγορά της ναυπηγικής βιομηχανίας και τον ανταγωνισμό».

Οι ανησυχίες όσον αφορά την υπερπροσφορά της κινεζικής βιομηχανίας μετάλλων εντάθηκαν μετά την επιβράδυνση του κινεζικού τομέα κατασκευών, γεγονός που απελευθέρωσε μεγάλο όγκο προϊόντων για εξαγωγή. Λόγω της επιβράδυνσης του κατασκευαστικού τομέα, της ατμομηχανής της ανάπτυξής της, η Κίνα επιδοτεί μαζικά ορισμένες βιομηχανίες, παρά τη μειωμένη διεθνή ζήτηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί το Πεκίνο ότι διαστρεβλώνει την αγορά της, πλημμυρίζοντάς την με φτηνά προϊόντα – και όχι μόνο με μέταλλα. Στη Λατινική Αμερική, ο τομέας ανησυχεί επίσης και ζητά να φορολογούνται οι εισαγωγές.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.