ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στο «τραπέζι» παράταση ενός μήνα για την έκπτωση 3% στην εφάπαξ καταβολή

Έχουν υποβληθεί 5,312 εκατ. δηλώσεις Ε1, σε σύνολο 6,44 εκατ. που ανεβαίνουν στο σύστημα

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στο «τραπέζι» παράταση ενός μήνα για την έκπτωση 3% στην εφάπαξ καταβολή

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για ένα μήνα και της έκπτωσης 3% την οποία δικαιούνται όσοι επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του φόρου, ακόμη και για αυτούς που θα κάνουν φορολογικές δηλώσεις μετά την 31η Ιουλίου, καθώς για αυτούς η πρώτη ημερομηνία πληρωμής του φόρου είναι η 30η Αυγούστου.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως και το τέλος Αυγούστου, θα επωφεληθούν της έκπτωσης του 3% επί του συνολικού ποσού.

Για όσους αποφασίσουν να υποβάλλουν τη δήλωση τους εντός του Ιουλίου η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Αντίθετα για αυτούς που θα επιλέξουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέσα στον Αύγουστο, ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε επτά δόσεις, πληρώνοντας την δόση του Αυγούστου διπλή μαζί με αυτή του Ιουλίου και το υπόλοιπο ποσό σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται έως το τέλους Φεβρουαρίου του 2023.

Ο ρυθμός υποβολής μετά και τη νέα ανακοίνωση της παράτασης για την υποβολή έχει υποχωρήσει και πάλι συμβατικά με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ακόμα περίπου 1 εκατομμύριο δηλώσεις για να κλείσει και ο φετινός κύκλος.

Σε εκκρεμότητα βέβαια είναι και οι διευκρινίσεις σχετικά με το Fuel Pass, καθώς η απόφαση ορίζει ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα ελεγχθούν με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση, ωστόσο μετά την παράταση τα δεδομένα άλλαξαν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς που θα ισχύσει.

Καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν υποβληθεί 5,312 εκατ. δηλώσεις Ε1, σε σύνολο 6,44 εκατ. που ανεβαίνουν στο σύστημα.

Τα στοιχεία από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι έως τώρα μηδενικά ή με επιστροφή φόρου προκύπτουν τα 7 στα 10 εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συγκεκριμένα, μόλις το 33,99% των φορολογούμενων έως τώρα παραλαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, το 52,39% παραλαμβάνει μηδενικά, ενώ το 13,62% είναι πιστωτικές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.