«Φρενίτιδα» αγοραπωλησιών από… ξένους: «Πανικός» στην κτηματαγορά για τη «χρυσή βίζα»

Οι Έλληνες απλώς «ξεπουλάνε» τα σπίτια τους ή τα χάνουν από τα funds που στην συνέχεια τα πουλάνε σε αλλοδαπούς

«Φρενίτιδα» αγοραπωλησιών από… ξένους: «Πανικός» στην κτηματαγορά για τη «χρυσή βίζα»

Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές, γεγονός που ωθεί τις τιμές ακόμη ψηλότερα κάτι που συμπαρασύρει προς τα πάνω και τιμές των ενοικίων με αποτέλεσμα οι Έλληνες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης.

Σε όλο αυτό το «αλισβερίσι» οι Έλληνες απλώς «ξεπουλάνε» τα σπίτια τους ή τα χάνουν από τα Funds που εν συνεχεία τα πουλάνε στους ξένους.

Θα πει κάποιος γιατί «καίγονται» οι ξένοι και αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα; Πρώτον γιατί ο ντόπιος πληθυσμός έχει οικονομικά προβλήματα και τα πουλάει και δεύτερον γιατί θα τα χρησιμοποιήσουν ως… Airbnb και θα μέσα σε ένα-δύο χρόνια θα έχουν κάνει απόσβεση των «επενδύσεών» τους.

Ο λόγος για την σημερινή μαζική αύξηση των αγορών από αλλοδαπούς είναι ότι από 1ης Ιουλίου το όριο της επένδυσης σε ακίνητο για την εξασφάλιση «χρυσής βίζας» σε περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων διπλασιάζεται από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

Στον πρόσφατο νόµο για τον νέο κώδικα μετανάστευσης, του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πριν από μερικές ημέρες, προβλέπεται διάταξη η οποία ορίζει ότι το χρονικό περιθώριο για την υπογραφή προσυµφώνου (ή και οριστικού συµβολαίου αγοραπωλησίας) µε την υφιστάμενη τιµή των 250.000 ευρώ παρατείνεται, από τις 30 Απριλίου που ήταν µέχρι πρότινος, έως τις 31 Ιουλίου.

Έως τότε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να προχωρούν σε συμφωνίες για την απόκτηση ακινήτων στο κέντρο, στα νότια και στα βόρεια προάστια µε το χαμηλότερο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ.

Από την 1η Αυγούστου και μετά, κι εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, όσοι επιθυμούν να λάβουν άδεια παραµονής και παράλληλα θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο στις παραπάνω περιοχές (όπως επίσης και σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης) θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Όσοι έχουν υπογράψει προσύμφωνα έως τις 31 Ιουλίου, θα έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2023 προκειμένου να προχωρήσουν στην υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοραπωλησίας και να αιτηθούν την έκδοση της άδειας παραμονής για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αγορά επικρατεί «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προλάβουν τις σχετικές προθεσµίες.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στα επίσημα νούμερα που δημοσιεύει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο έχουν υποβληθεί 3.782 αιτήματα έκδοσης άδειας παραμονής από επενδυτές.

Πρόκειται για ένα σημαντικά αυξημένο μέγεθος δεδομένου ότι από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023 ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων διαμορφώνεται σε 5.479. Εν ολίγοις, το 70% των αιτήσεων αυτού του χρονικού διαστήματος υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, δείγμα της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί πλέον στην αγορά.

Μόνο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου διµήνου υποβλήθηκαν 1.446 νέα αιτήµατα έκδοσης άδειας µόνιµου επενδυτή, αριθµός που είναι κατά 252% υψηλότερος σε ετήσια βάση, όταν το αντίστοιχο νούµερο πέρυσι είχε αγγίξει τα 411 αιτήµατα. Επίσης, κατά την ίδια περίοδο, οι υπηρεσίες του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέδωσαν 574 νέες άδειες, αριθµός που είναι 101% υψηλότερος από πέρυσι.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι πλέον έχει αρχίσει να διακρίνεται και αδυναµία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στην πρωτοφανή αυτή ζήτηση. Αν υπολογιστούν και οι αιτήσεις ανανέωσης από υφιστάµενους επενδυτές, από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023 οι αιτήσεις ανήλθαν σε 6.922, εκ των οποίων οι 5.479 αφορούσαν νέες άδειες. Από αυτές, εκδόθηκαν µόλις 1.918 άδειες και εκκρεµεί η έκδοση επιπλέον 3.548 αδειών.

Από την έναρξη ισχύος του προγράµµατος «χρυσή βίζα» και µέχρι σήµερα, οι Κινέζοι αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία αγοραστών.

Οι επενδυτές από την Κίνα έχουν σήµερα 6.314 άδειες, αριθµός που αποτελεί το 62,5% του συνόλου. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Τούρκοι επενδυτές, οι οποίοι διαθέτουν 664 άδειες και µερίδιο της τάξεως του 6,6%, ενώ έπονται οι επενδυτές από τον Λίβανο, που διαθέτουν 460 άδειες, ή το 4,6% του συνόλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Λιβανέζοι έχουν πλέον ξεπεράσει τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από την απόκτηση νέων αδειών ήδη από τον περυσινό Φεβρουάριο. Σήμερα βρίσκονται στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας µε 389 άδειες και το 3,8% του συνόλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.