ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Γιατί πρέπει οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν μετρητά: Είναι ο καλύτερος τρόπος για εξοικονόμηση χρημάτων

Το παράδειγμα δύο γυναικών στην Βρετανία που εξοικονομούν 166 λίρες την εβδομάδα

Γιατί πρέπει οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν μετρητά: Είναι ο καλύτερος τρόπος για εξοικονόμηση χρημάτων

Η χρήση των μετρητών δεν κάνει καλό μόνο στην ανωνυμία του αγοραστή που δεν θέλει άπαντες στο υπουργείο οικονομικών να γνωρίζουν τι αγοράζει αλλά τον βοηθάει επίσης ώστε να κάνει οικονομία και να καταφέρει να βγάλει τον μήνα του.

Δύο μητέρες στην Βρετανία εξοικονομούν 166 λίρες την εβδομάδα (193 ευρώ) αλλάζοντας απλά μια συνήθεια.

Αντί να πληρώνουν ανέπαφα, χρησιμοποιούν μετρητά.

Οι ίδιες, σύμφωνα με τα όσα λένε στην Sun, αυτό το κόλπο τις βοηθά στον προϋπολογισμό.

Οι ειδικοί λένε ότι η πρακτική της παράδοσης μετρητών μας κάνει πιο «προσεκτικούς» στις αγορές και μας βοηθά να παρακολουθούμε τα έξοδα.

«Είναι ένα πολύ καλό κόλπο για να εξοικονομήσετε χρήματα»

Η Cassie Cooper εξοικονόμησε 106 λίρες σε μια εβδομάδα αποφεύγοντας τις περιττές δαπάνες. Είχε έναν αυστηρό προϋπολογισμό 155,50 λίρες.

Αν αυτό το συνέχιζε για έναν χρόνο, δηλαδή έκοβε τις κάρτες της, η μητέρα δύο παιδιών, θα ήταν περισσότερο από 5.512 λίρες κερδισμένη στη διάρκεια του έτους.

«Πλέον κάνω προϋπολογισμό, καθώς έχω μόνο ένα συγκεκριμένο ποσό να ξοδέψω, ενώ όταν χρησιμοποιώ την κάρτα μου τείνω να είμαι αρκετά ελεύθερη με τον προϋπολογισμό μου».

Και πρόσθεσε: «Αποφεύγω τις προσφορές «δύο προς ένα» στα σούπερ μάρκετ και την αγορά περιττών πραγμάτων, όπως η σοκολάτα, όταν γυρνάω με το αυτοκίνητο από τη δουλειά».

Επίσης είπε: «Δεν αγόρασα τίποτα που είδα στο διαδίκτυο, καθώς θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω την κάρτα μου».

Μία ακόμα μητέρα η Laura Myers εξοικονόμησε 60 λίρες μέσα σε μια εβδομάδα χωρίζοντας 120 λίρες σε μετρητά σε φακέλους για την αγορά βασικών ειδών όπως τρόφιμα και βενζίνη.

Η 44χρονη μητέρα δύο παιδιών είπε: «Χρησιμοποιώ την κάρτα μου τόσο συχνά που έχω εφησυχάσει με αυτήν. Είναι σχεδόν σαν να μην είναι αληθινά χρήματα. Σίγουρα ξόδεψα λιγότερα μέσα στην εβδομάδα. Συνήθως, αν πάω στο κατάστημα για να αγοράσω ψωμί, βγαίνω με μερικά επιπλέον πράγματα που μάλλον δεν χρειαζόμουν».

«Αυτή την εβδομάδα μου είχαν μείνει μόνο 2,50 λίρες και αγόρασα μόνο ψωμί. Σε μια εβδομάδα συνήθως ξοδεύω 80 λίρες για τρόφιμα και μικροπράγματα, αλλά εγώ ξόδεψα μόνο 60 λίρες».

Η Λάουρα εξοικονόμησε χρήματα αποφεύγοντας, όπως είπε τις περιττές δαπάνες για μικρές πολυτέλειες, όπως ρούχα και ποτά.

Και πρόσθεσε: «Μπήκα πολύ λιγότερο στον πειρασμό να ξοδέψω για πράγματα που δεν χρειάζομαι, αλλά είχα ακόμα αρκετά για να αγοράσω στην κόρη μου λίγη σοκολάτα ή ένα κέρασμα μετά το σχολείο, αν ήθελα».

Η κλινική ψυχολόγος Dr. Marianne Trent δήλωσε στη Sun on Sunday: «Όταν πληρώνεις με κέρματα και χαρτονομίσματα, αισθάνεσαι περισσότερο ότι ξοδεύεις χρήματα. Αντίθετα με την κάρτα δεν συνειδητοποιείς πόσα ακριβώς βγαίνουν από το λογαριασμό σου».

«Η χρήση μετρητών επιτρέπει μια πιο προσεκτική προσέγγιση και επιβραδύνει τα πάντα. Είναι πιο πιθανό να αγοράσετε μόνο αυτά που χρειάζεστε παρά όλα όσα θέλετε» προσθέτει.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν παρατηρήσει αύξηση των πολιτών που πληρώνουν με μετρητά,  για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα τους προϋπολογισμούς τους, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το κόστος έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που διάβασα, ορισμένα τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά 200% και οι μισθοί μας δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ. Πολλοί από εμάς ζούμε με το συνεχές άγχος για το αν θα μας μείνουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς» συμπληρώνει η ψυχολόγος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι ανησυχίες για τα χρήματα μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο άγχος και να οδηγήσουν σε κάθε είδους προβλήματα υγείας, οπότε κάθε τρόπος για να ελέγξετε καλύτερα τα οικονομικά σας είναι καλός για την ψυχική σας υγεία» κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.