«Γονατίζουν» οι Έλληνες από την ακρίβεια – Προβλέψεις σοκ για πληθωρισμό διαρκείας… μέχρι το 2027!

Οι Έλληνες θα υποφέρουν ξανά λόγω των αντι-ρωσικών κυρώσεων

«Γονατίζουν» οι Έλληνες από την ακρίβεια – Προβλέψεις σοκ για πληθωρισμό διαρκείας… μέχρι το 2027!

Αρκετά δυσοίωνες είναι όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για την πορεία της ακρίβειας στην Ελλάδα και ότι αυτή θα διαρκέσει μέχρι το 2027, δηλαδή για άλλα πέντε χρόνια.

Ένας πληθωρισμός που οφείλεται στις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση στην Ρωσία. «Η σωστή πλευρά της Ιστορίας» κατά Κ.Μητσοτάκη θα στοιχίσει τα πάντα στους Έλληνες και θα προκαλέσει μία εκ νέου απίστευτη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου.

Τόσο μεγάλη που η περίοδος των μνημονίων θα φαίνεται ως περίπατος στην παιδική χαρά.

Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι έπειτα από μια δεκαετή οικονομική κρίση, δύο χρόνια πανδημίας και έναν χρόνο ανατιμήσεων και ενεργειακής κρίσης, στη χώρα μας η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εφιαλτική.

Κι αυτό γιατί το οικονομικό «απόθεμα» των πολιτών έχει εξαντληθεί προ πολλού, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα βασικά.

Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι θα πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία με το «καλάθι του φτωχού», δηλαδή τη συγκράτηση των τιμών στα άκρως απαραίτητα που απαιτούνται για τη διαβίωση μιας οικογένειας.

Μία «συγκράτηση» που και αυτή είναι πλασματική καθώς οι τιμές ανεβαίνουν και σε αυτά τα προϊόντα αλλά… πιο σιγά.

Πιστεύετε ότι η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό πρόκειται περί:

  • Επαναλαμβανόμενου βιασμού από τους πελάτες του μαστροπού Η.Μίχου; (7%, 884 Votes)
  • Δράσεις εγκληματικής οργάνωσης εκπόρνευσης ανηλίκου; (17%, 2.220 Votes)
  • Και των δύο (73%, 9.352 Votes)
  • Κανένα από τα δύο (2%, 280 Votes)

Σύνολο ψήφων: 12.736

Loading ... Loading ...

Την ίδια ώρα, η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να τροποποιηθεί μέσω των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων για αρκετό χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στα επίπεδα του 2%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό θα συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια πενταετία!

Ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να εφαρμόσει μέτρα στήριξης και να υιοθετήσει παρεμβάσεις που θα μπουν «ανάχωμα» στην κρίση, οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενες σημαντικές αυξήσεις μισθών, καθώς εκτιμούν πως θα δημιουργήσουν νέα κύματα πληθωρισμού!

Στην πράξη, βάζουν μια άτυπη ρήτρα μικρών αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων για πολλά έτη, υπό τον φόβο των πληθωριστικών πιέσεων. Με άλλα λόγια, μπορεί οι τιμές να αυξάνονται μέρα με τη μέρα επί μήνες, οι μισθοί όμως θα παραμένουν σχεδόν καθηλωμένοι.

Οι ανατιμήσεις

Φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζουν το φυσικό αέριο αλλά και η έκρηξη στις τιμές των ειδών διατροφής, όπου στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκονται τα γαλακτοκομικά και τα αβγά με ποσοστό 23,3%.

Οι τιμές προϊδεάζουν για τον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί, με τις διεθνείς αναταράξεις σε ενεργειακά και γεωπολιτικά να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ψωµί, γαλακτοκοµικά, κρέατα και λάδι, από τα κυριότερα δηλαδή είδη διατροφής, βρίσκονται στην κορυφή των ανατιµήσεων. Σε ετήσια βάση οι αυξήσεις τιµών είναι στο ψωµί – δηµητριακά 18,4%, στα γαλακτοκοµικά αβγά 23,3%, στα κρέατα 17,6%, στα έλαια 17%, στον καφέ 14,3%, στα λαχανικά 8,7% και στα σοκολατοειδή 6,2%.

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια επηρεάζουν άμεσα και τις χρεώσεις στις µεταφορές. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακριβότερα κατά 58,7%, τα ακτοπλοϊκά κατά 25,4% και οι χρεώσεις των ταξί κατά 32,9%. Πλέον οι ανατιμήσεις καταγράφονται και στον κλάδο της εστίασης, µε τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να δίνουν αυξήσεις 6,7%.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως η Ελλάδα εκτιμά ότι του χρόνου θα έχει το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη, κοντά στο 3%, κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαφανεί από τις προβλέψεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης, που θα αγγίξει το 10%.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προβλέπει πληθωρισμό στην Ελλάδα έως και το 2027!

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί φέτος στη χώρα μας στο 9,2%, πολύ υψηλότερα από το 8,8% που προβλέπει το προσχέδιο του πληθωρισμού, ενώ για του χρόνου σημειώνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν στο 3,2% αντί του 3% που προβλέπει η κυβέρνηση.

«Μελανό σημείο» φαίνεται πως είναι η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει μέχρι τουλάχιστον το 2027, όταν και θα διαμορφωθεί στο 1,9% τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή θα επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ολα αυτά, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρχίζει να μιλά για «ηπιότερο» χειμώνα σε επίπεδο ακρίβειας, καθώς εκτιμά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι τελικά χαμηλότερες.

Φυσικά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, κατά την οποία καταγράφηκε έντονη ανησυχία για εκτόξευση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και το γεγονός ότι οδεύουμε προς μια παγκόσμια ύφεση, πέραν των εκτιμήσεων για ύφεση σε Γερμανία και Γαλλία εντός του 2023.

«Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες ασκούν πιέσεις στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα χρέη τους» είπε η κυρία Λαγκάρντ στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Παρά τις πρόσφατες αλλαγές, οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν αποτελέσματα που ίσως να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο 25% η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης

Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι τώρα περίπου 25%, αποκάλυψε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικαλούμενη τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ λόγω των αυξημένων πιέσεων από τον πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων και τις πολεμικές εξάρσεις, που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Ερωτηθείσα εάν ο πληθωρισμός θα μπορούσε να τιθασευτεί όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ίδια δήλωσε ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα βοηθούσε στον έλεγχο των τιμών, διότι θα αποθαρρύνει τη ζήτηση και θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων, «ανεξάρτητα από το εάν ο πόλεμος συνεχίζεται ή όχι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.