«Γονατίζουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Φινλανδίας: Τέσσερις στις δέκα σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

Η ζήτηση θα υποχωρήσει και οι επενδύσεις θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο το νέο έτος

«Γονατίζουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Φινλανδίας: Τέσσερις στις δέκα σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

Σύμφωνα με έκθεση της Συνομοσπονδίας Φινλανδικών Βιομηχανιών (EK) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, περισσότερες από 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Φινλανδίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απολύσεις το 2023 και περίπου το 10% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης τη χρονιά που έρχεται.

Το 2023 προβλέπεται για τις ΜμΕ της χώρας σχεδόν τόσο ζοφερό όσο ήταν το 2021, η πρώτη χρονιά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 35% των ΜμΕ εκτίμησε πως η ζήτηση θα υποχωρήσει και ότι οι επενδύσεις θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο το νέο έτος. Περίπου το 25% των εταιρειών με διεθνή παρουσία προβλέπει ότι το εξωτερικό εμπόριο θα καταγράψει μείωση το 2023.

Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας υποχρεώνοντας πολλές επιχειρήσεις να καταφύγουν σε λύσεις για τη μείωση του κόστους, δήλωσε ο Γιάρι Χουοβίνεν, αναλυτής του EK.

Οι διαδοχικές κρίσεις έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής πολλών φινλανδικών ΜμΕ, που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, σημειώνει ο Χουοβίνεν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πιο απαισιόδοξες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πρόβλεψη για συρρίκνωση της ζήτησης το 2023 διατυπώνει το 44% και το 43%, αντίστοιχα. Σε όλη τη Φινλανδία υπάρχουν περίπου 84.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.