Η Γερμανία εξετάζει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας υπό το φόβο πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής

Ο Κλάους Μίλερ παρότρυνε τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωσή τους, προκειμένου να αποταμιεύσουν χρήματα

Η Γερμανία εξετάζει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας υπό το φόβο πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής

Όπως δηλώνουν αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα, το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά στη Γερμανία μπορεί να τριπλασιαστεί, καθώς η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μειώνεται.

Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος εταιρίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής εκτός και αν υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές.

Σε μία συνέντευξή του στον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ, RND που δημοσιεύεται σήμερα, ο Κλάους Μίλερ που ηγείται της αρμόδιας ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής, παρότρυνε τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωσή τους, προκειμένου να αποταμιεύσουν χρήματα.

Σε μία συνέντευξή του στο Reuters, ο υπεύθυνος των δημοτικών έργων στην πόλη Κέμνιτς, που έχει μία από τις 900 δημοτικές επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας, δήλωσε:

«Πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά, ώστε να υπάρξει ένα ανώτατο όριο στο κόστος της ενέργειας», δήλωσε ο Ρόλαντ Βάρνερ, προειδοποιώντας ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί των 1.500 ευρώ είναι πιθανό ότι θα αυξηθούν στα 4.700 ευρώ τον Οκτώβριο.

«Στην περίπτωση που προκληθεί κοινωνική αναταραχή, το κράτος δεν θα μπορεί να την αντιμετωπίσει», εκτίμησε ο ίδιος.

Το υπουργείο Ενέργειας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει στο παρελθόν απορρίψει εκκλήσεις για την επιβολή πλαφόν από το κράτος στις τιμές της ενέργειας, δηλώνοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τις αυξημένες τιμές και ότι μία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα έστελνε το λάθος ένα λάθος μήνυμα, σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.

Μετά την ευημερία που επέτυχε για δεκαετίες, εκμεταλλευόμενη το φθηνό ρωσικό αέριο, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη περίοδο για την αναπτυξιακή πορεία της, καθώς η Ρωσία μειώνει τη ροή του φυσικού αερίου.

Οι δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι η Μόσχα προχωρεί σε αντίποινα κατά των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν μετά από την επέμβαση της στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα επικαλείται τεχνικά προβλήματα.

Μερικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης για μία σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω, αν οι συνθήκες της καθημερινότητας επιδεινωθούν περισσότερο.

Μία δημοσκόπηση (Forsa) που δημοσιοποιήθηκε χθες, εντόπισε ότι η υποστήριξη σε ένα μποϊκοτάζ για το ρωσικό φυσικό αέριο έχει μειωθεί από το ποσοστό 44% στο οποίο καταγράφηκε πριν από έξι εβδομάδες, σε ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 32% σήμερα.

Με τις τιμές άμεσης παράδοσης να αυξάνονται, ο Μίλερ προειδοποίησε ότι οι τελικοί καταναλωτές που έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής, θα βρουν τους εαυτούς τους να πληρώνουν διπλάσια τιμή σήμερα, ενώ το ενεργειακό κόστος για τα ίδια νοικοκυριά, θα τριπλασιαστεί στο τέλος του καλοκαιριού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μερικές τιμές στις καθημερινές συναλλαγές έχουν επταπλασιαστεί», δήλωσε ο Μίλερ. «Όλη αυτή η κατάσταση δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεν θα αντιμετωπιστεί συνολικά, ενώ τελικά, θα πρέπει να καταβληθεί το τίμημα», εκτίμησε ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.