Αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, θα πεινάσει και η άλλη μισή Ελλάδα από τις ακυρώσεις στα χειμερινά θέρετρα...

Η Κίνα κάνει πίσω μετά την συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Ν.Τραμπ και αναστέλλει την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ

Το «πάγωμα» της επιβολής ανταποδοτικών δασμών, θα έχει διάρκεια ένα χρόνο

Η Κίνα κάνει πίσω μετά την συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Ν.Τραμπ και αναστέλλει την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ

Η συνάντηση του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ήταν καθοριστική για την άμβλυνση των σχέσεων του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα (05/11) η κινεζική πλευρά, οι ανταποδοτικοί δασμοί που επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ, θα ανασταλούν κατά ένα έτος.

«Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει κατά ένα έτος την αναστολή μέρους των τελωνειακών δασμών που επέβαλε στα αμερικανικά προϊόντα εν μέσω εμπορικού πολέμου, διατηρώντας τους στο 10% σε μια νέα ένδειξη άμβλυνσης της έντασης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο», αναφέρουν ΜΜΕ της Κίνας.

«Η Κίνα επίσης θα σταματήσει να εφαρμόζει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς» που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο στην σόγια και έναν αριθμό άλλων αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, μέτρα που πλήττουν σκληρά τους κύκλους που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρουν κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Κίνα υλοποιεί με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις που έλαβαν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 30 Οκτωβρίου στη Νότια Κορέα, στη διάρκεια συνάντησης κορυφής που είχαν, με στόχο να αμβλύνουν τις εντάσεις μηνών που επιβάρυναν την παγκόσμια οικονομία.

Η κίνηση αυτή της Κίνας γίνεται την επομένη της υπογραφής από τον Τραμπ διατάγματος με το οποίο μειώνεται από 20% σε 10% επιπρόσθετος τελωνειακός δασμός που είχε επιβληθεί σε αριθμό κινεζικών προϊόντων ως κύρωση για την, όπως καταγγέλλουν οι ΗΠΑ, αδράνεια της Κίνας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου φαιντανύλης.

Η αναθεώρηση αυτή τίθεται σε ισχύ στις 10 Νοεμβρίου, όπως και τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, η οποία είχε δηλώσει σαφώς μετά τη συνάντηση κορυφής της 30ης Οκτωβρίου ότι θα ενεργούσε ανάλογα με αυτό που θα έκαναν οι ΗΠΑ.

«Οι τελωνειακοί δασμοί 24% στα αμερικανικά αγαθά παραμένουν σε αναστολή, και τελωνειακοί δασμοί 10% στα αμερικανικά εμπορεύματα παραμένουν σε ισχύ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Κίνα είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα σε αντίποινα για αμερικανικούς νέους τελωνειακούς δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές.

Αυτούς τους είχε μειώσει στο 10% τον Μάιο.

Η Κίνα είχε επίσης αποφασίσει τον Μάρτιο να θέσει σε ισχύ τελωνειακούς δασμούς 10% σε αμερικανικά προϊόντα, όπως η σόγια, το χοιρινό ή το βοδινό και επιπρόσθετους δασμούς 15% στα πουλερικά, το στάρι, το καλαμπόκι ή το βαμβάκι.

Αυτή ήταν η αντίδραση του Πεκίνου σε τελωνειακούς δασμούς που είχε επιβάλει με διάταγμα μερικές ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ λόγω της φαιντανύλης.

Η Κίνα είναι η βασική πηγή των πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτού του εξαιρετικά ισχυρού οπιοειδούς που προκαλεί σοβαρή κατάσταση για την υγεία στις ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.