Ελπίζουμε αυτή την φορά να είμαστε με την «σωστή πλευρά της ιστορίας». Δύο φορές σε «λάθος πλευρά» σημαίνει ότι «καίγεσαι»...

Iάπωνας πρωθυπουργός: «Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση από την Ελλάδα»

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται στο 234,9% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 142,2%

Iάπωνας πρωθυπουργός: «Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση από την Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκερού Ισίμπα, απέρριψε τη Δευτέρα (19/05) τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για φοροελαφρύνσεις, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι χειρότερη ακόμη και από αυτήν της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Ισίμπα διαφώνησε ανοιχτά με την πρόταση να χρηματοδοτηθούν μειώσεις φόρων μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, εκφράζοντας επιφυλάξεις για περαιτέρω κρατικές δαπάνες εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους μιας κοινωνίας και ενός κόσμου με επιτόκια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Iαπωνικό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος εμμέσως στις συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων το 2024.

«Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα επιτόκια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που αυτά υφίστανται», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

  • Στα ύψη το χρέος και οι δαπάνες για τόκους – Πάνω και από την Ελλάδα

Ο Ισίμπα δέχεται πολιτική πίεση ενόψει των εκλογών για την άνω βουλή τον Ιούλιο, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν μείωση φόρων, συμπεριλαμβανομένου του φόρου κατανάλωσης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Οι αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την αύξηση των δανειακών αναγκών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται στο 234,9% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 142,2%.

Επιπλέον, η Ιαπωνία αναμένεται να δαπανήσει περίπου το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού της μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αν και η Ιαπωνία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής μια δημοσιονομική κρίση όπως εκείνη της Ελλάδας, κυρίως επειδή το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της κατέχεται από εγχώριους επενδυτές και η χώρα διατηρεί υψηλά καθαρά εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία, ο Ισίμπα προειδοποιεί ότι αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να αγνοηθεί το πρόβλημα.

Στην τοποθέτησή του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η αντιμετώπιση του χρέους θα πρέπει να εξεταστεί σε συνδυασμό με τη στήριξη της οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι οι δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες αυξάνονται, παρά την ανοδική πορεία των φορολογικών εσόδων.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ιδέα της μείωσης των φόρων και της κάλυψης του κενού εσόδων με κρατικά ομόλογα», δήλωσε κλείνοντας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.