ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ανακοινώθηκαν τα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής (upd)

15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα η τελική τιμή για τον καταναλωτή μετά την επιδότηση

Ανακοινώθηκαν τα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής (upd)

Ανανέωση: (12:15)

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος τα τιμολόγια που θα ισχύσουν για τον μήνα Αύγουστο.

ΔΕΗ 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Ήρων 0,495Euro/kWh, Protergia 0,54913 Euro/kWh με περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή. Η τελική τιμή προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών.

Στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισ. ευρώ και απορροφά το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναμένονται εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.


Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι τα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που θα ισχύσουν στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Αύγουστο την στιγμή που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου διαμορφώνονται για σήμερα Δευτέρα στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 43% σε σχέση με την χθεσινή ημέρα «σπάζοντας» κάθε αρνητικό (για τους πολίτες) ρεκόρ.

Η σημερινή μέση τιμή αποτελεί νέο ρεκόρ (το προηγούμενο σημειώθηκε την Παρασκευή με 426,92 ευρώ) ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 686,25 ευρώ.

Αιτία της ανόδου είναι ότι η υψηλή ζήτηση (404 γιγαβατώρες συνολικά με προβλεπόμενη αιχμή κοντά στα 10.000 μεγαβάτ το μεσημέρι) καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (43,1 %) ενώ οι ανανεώσιμες πηγές περιορίζονται στο 21,2 %, τα υδροηλεκτρικά στο 9,5 % και ο λιγνίτης στο 13 %.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στον καταναλωτή καθώς από την 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή πλαφόν στην τιμή που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Η διαφορά της τιμής που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο από το πλαφόν που έχει θεσπίσει η Πολιτεία μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος.

Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι καιρικές συνθήκες (άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες) ανεβάζουν τη ζήτηση και μειώνουν την παραγωγή των αιολικών πάρκων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γίνεται τώρα κατανοητό γιατί μία χώρα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εξαρτάται από τις αμφιλεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τουλάχιστον στο σημερινό στάδιο ανάπτυξής τους και με βάσει τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.