ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Κτηματαγορά: Εξετάζεται νέα αναβολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Ο φόρος που επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων έχει «παγώσει» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Κτηματαγορά: Εξετάζεται νέα αναβολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Στον «πάγο» αναμένεται να διατηρηθεί ο φόρος υπεραξίας ακινήτων ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 15% και επιβαρύνει τους φορολογούμενους που πωλούν ακίνητα.

Ο φόρος αυτός έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του έτους και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σενάριο που προβλέπει εκ νέου αναβολή του μέτρου για ακόμη ένα ή δυο χρόνια ενώ η αγορά πιέζει για κατάργηση του φόρου.

Ο φόρος υπεραξίας 15% που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης αν και νομοθετήθηκε το 2013, την περίοδο των Μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς διαπιστώθηκε ότι θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (επί της υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε, έχουν ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να φέρουν στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για άλλο ένα έτος ή για άλλα δύο έτη. Δηλαδή, η έναρξη ισχύος του μέτρου θα μετατεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2024 ή την 1η Ιανουαρίου 2025.

Έτσι, όσοι φορολογούμενοι σχεδιάζουν να πωλήσουν ακίνητα τους επόμενους μήνες δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις οποίες απέκτησαν τα ακίνητα και των τιμών στις οποίες θα τα πωλήσουν.

Η διάταξη για το φόρο υπεραξίας η οποία έχει ανασταλεί προβλέπει ότι:

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.