ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μικρό το ενδιαφέρον των οφειλετών για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων – Μόνο το 6% έχει υποβάλει αίτηση

Η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων και στις δύο περιπτώσεις ρυθμίσεων είναι η 31η Ιουλίου

Μικρό το ενδιαφέρον των οφειλετών για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων – Μόνο το 6% έχει υποβάλει αίτηση

Μικρό είναι το ενδιαφέρον των οφειλετών για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία ή τον ΕΦΚΑ λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης.

Αναλυτικά στον ΕΦΚΑ, μόλις το 6% των οφειλετών έχει υποβάλει αίτηση για επανένταξη σε αυτή την ευνοϊκή διαδικασία, γεγονός που δημιουργεί… μεγάλο πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.

Βέβαια, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα και κυρίως μετά τις εκλογές θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους οφειλέτες να επανενταχθούν σε ρύθμιση, αποκτώντας έτσι και ασφαλιστική ενημερότητα.

Να σημειωθεί πάντως ότι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων και στις δύο περιπτώσεις αναβίωσης των ρυθμίσεων είναι η 31η Ιουλίου, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα τονωθεί εκ νέου κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές.

Προσοχή, όμως. Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων έχουν μόνο όσοι έχουν παλαιά χρέη τα οποία είχαν εντάξει είτε στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις είτε σε αυτή των 72 μηνιαίων δόσεων, που εφαρμόστηκε κατά κύριο λόγο για τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω COVID-19.

Συγκεκριμένα, η αναβίωση αφορά δόσεις που χάθηκαν μέχρι 1.2.2023 και επιτυγχάνεται με την καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις παλαιότερες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης.

Μάλιστα, σε περίπτωση και νέων οφειλών θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν αυτές σε πάγια ρύθμιση έως 31.7.2023, η οποία θα πρέπει να τηρείται και μετά να αναβιώσει η παλαιά ρύθμιση.

Αναφορικά με τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για μερικώς συνεπείς οφειλέτες που παραμένουν συνεπείς για τις λοιπές ασφαλιστικές υποχρεώσεις, η δυνατότητα δίνεται μόνο για οφειλές περιόδων από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Επίσης, μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που εκτός από τις οφειλές 9.21-12.22, είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 1.11.2021, αλλά και όσοι αναβίωσαν επίσης τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δεν διαφοροποιούνται με αυτά που καταγράφονται στον ΕΦΚΑ. Το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι εξαιρετικά μικρό και δεν αποκλείεται αρκετοί από όσους έχασαν τη ρύθμιση των 72 δόσεων (ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας) ή των 120 δόσεων να μην κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέρχονται σε 190.000 και οι οποίοι έχουν δικαίωμα να επανενταχθούν, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται στη ρύθμιση των 120 δόσεων 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στην ειδική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας το ποσό που είναι ενεργό ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα και οι οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023, φαίνεται να μη βιάζονται να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ενδεχομένως να το πράξουν μετά τις εκλογές, καθώς έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου να υποβάλουν αίτηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.