ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση στον απόηχο της έκθεσης της FED

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που «κλειδώνουν» νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση στον απόηχο της έκθεσης της FED

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης η Wall Street, αν και οι απώλειες στους δείκτες περιορίστηκαν τις τελευταίες ώρες σταθεροποιώντας κάπως την εικόνα στην αγορά. Πάντως, σε συνδυασμό και με την πτώση που κατέγραψαν τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν σαφώς μια από τις χειρότερες χρηματιστηριακές ημέρες διεθνώς για την μέχρι τώρα χρονιά.

Στο ταμπλό ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,07% στις 33.922 μονάδες, έχοντας καταφέρει να μειώσει τις απώλειες του που τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης είχαν πλησιάσει τις 500 μονάδες. Αντίστοιχη πορεία είχε ο S&P 500 που υποχώρησε κατά 0,79% στις 4.411 μονάδες , ενώ και ο Nasdaq κατάφερε να περιορίσει την πτώση του στο 0,82% στις 13.679 μονάδες.

Αναλόγως έντονη ήταν η αντίδραση στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 16 χρόνια, στο 5,063%. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε επίσης κατά εννέα μονάδες στο 4,037%.

 Κομβικός παράγοντας για τη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος στην αγορά στάθηκαν τα νεότερα στοιχεία από την αγορά εργασίας και μάλιστα μία μέρα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης έδειξαν ότι κάποια μέλη ήθελαν να αποφασιστεί αύξηση των επιτοκίων και τον Ιούνιο (παρά το γεγονός ότι τελικά ενέδωσαν στην προσωρινή παύση) επικαλούμενα την αργή πτώση του πληθωρισμού και τις ισχυρές αντιστάσεις της οικονομίας και δη, της αγοράς εργασίας. Υπό τα δεδομένα αυτά, το συμβούλιο έστειλε σήμα για επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων, αν και με πιο αργό ρυθμό, μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ο προβληματισμός του συμβουλίου «κούμπωσε» στα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας, που εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα υπερθέρμανσης τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η έκθεση ADP για τις θέσεις εργασίας στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα έδειξε «έκρηξη» των προσλήψεων κατά 497.000 τον Ιούνιο, ήτοι δηλαδή στα διπλάσια από τα αναμενόμενα επίπεδα (οι επενδυτές περίμεναν αύξηση γύρω στις 220.000). Ήταν δε, το υψηλότερο νούμερο για το δείκτη από τον Ιούλιο του 2022, παρά τις ειδήσεις που καταγράφονται συνεχώς περί νέων απολύσεων κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο.

Αντιστοίχως η έκθεση JOLTS για τις κενές θέσεις εργασίας έδειξε πτώση των «ανοιγμάτων» κατά 496.000 σε σχέση με τον Απρίλιο, στα 9,82 εκατ. το Μάιο, με τις κενές θέσεις εργασίας να υπερκαλύπτουν τη διαθέσιμη δεξαμενή εργαζομένων σε αναλογία 1,6 προς 1. Μάλιστα, ο όγκος των παραιτήσεων, που είναι ενδεικτικό νούμερο για το πόσο πρόθυμος είναι ο εργαζόμενος να ρισκάρει να αλλάξει δουλειά αναζητώντας καλύτερες συνθήκες, αυξήθηκε στις 250.000.

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι αναλυτές περιμένουν πως η μηνιαία έκθεση για την απασχόληση που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή θα κινηθεί σε ανάλογο κλίμα. Κι αυτό βέβαια σημαίνει πως η Fed δεν θα έχει τα περιθώρια να χαλαρώσει και να διατηρήσει την παύση που αποφάσισε τον Ιούνιο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι traders ανεβάζουν πλέον τις πιθανότητες για νέα αύξηση επιτοκίων κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Ιουλίου στο 95%!

Σε επίπεδο μετοχών, η εικόνα ήταν μονόπλευρη με τις περισσότερες εταιρείες να ακολουθούν το καθοδικό ρεύμα της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον Dow η μόνη μετοχή που παρουσίασε έστω και μικρά κέρδη, παραμένοντας σε θετικό έδαφος ήταν της Microsoft.

Μεγάλη άνοδο της τάξεως του 22% κατέγραψε και η μετοχή της Genius Sports μετά την ανακοίνωση της παράτασης και μάλιστα για αρκετά χρόνια της συνεργασίας της με το πρωτάθλημα του αμερικανικού football.

Στις χαμένες ξεχώρισε η μετοχή της JetBlue Airways μετά την ανακοίνωση της λήξης της συνεργασίας της με την έτερη αεροπορική American Airlines, ενώ μεγάλη πτώση της τάξεως του 14% κατέγραψε και η Affirm μετά την υποβάθμιση της από την Piper Sandler.

Στον Dow οδηγοί στην πτώση του δείκτη στάθηκαν η Chevron, η American Express, η Nike και η 3M, με απώλειες άνω του 2,5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον S&P 500, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος με φόντο και την αντίστοιχη πτώση των πετρελαϊκών τιμών στις αγορές των commodities με τις μετοχές της ConocoPhillips, Devon Energy και Marathon Oil να χάνουν πάνω από 3,3%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.