Διεθνή μέσα αποκαλύπτουν ότι πλέον δεν πρέπει να επενδύουν σε μετρητά οι πολίτες άλλα σε επενδυτικά προϊόντα, σύμφωνα με το barron’s.com, και φαίνεται έτσι ότι ο “πόλεμος” κατά του ρευστού χρήματος βρίσκεται σε εξέλιξη με την “βοήθεια” των κυβερνήσεων που δεν δείχνουν να κάνουν τίποτα για τον πληθωρισμό και τους φόρους.

Δελεασμένοι από αποδόσεις 5%, οι επενδυτές έχουν κατακλύσει τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς και άλλα υποκατάστατα μετρητών, ρίχνοντας περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες συμμετοχών (holdings).

Οι προοπτικές για τα μετρητά είναι αμυδρές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων φέτος. Ακόμη και μικρές μειώσεις επιτοκίων θα διαβρώσουν τις αποδόσεις των μετρητών.

Η Wall Street αναμένει με ανυπομονησία μια πλημμύρα μετρητών που θα εισρεύσουν στις αγορές μετοχών και σταθερού εισοδήματος.

«Ξυπνάω κάθε πρωί με ανυπομονησία για τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε λογαριασμούς χρηματαγοράς που περιμένουν να μετακινηθούν», λέει ο Rob Kapito, πρόεδρος της BlackRock, η οποία επιβλέπει περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια iShares.

Ακόμη και αν οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν πέφτουν πολύ, η διατήρηση μετρητών για πολύ καιρό μπορεί να έχει αυξημένο κόστος ευκαιρίας. Οι επενδυτές που παρακολούθησαν το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς πέρυσι έχασαν την απόδοση 26% του S&P 500.

Τα ομόλογα ξεπέρασαν επίσης τα μετρητά, επιστρέφοντας κατά μέσο όρο 5,5%, με βάση τον δείκτη Bloomberg U.S. Aggregate Bond Index.

Ο πληθωρισμός και οι φόροι μπορεί επίσης να διαβρώσουν τις αποδόσεις. Η ονομαστική απόδοση 5% ενός αμοιβαίου κεφαλαίου της χρηματαγοράς μειώνεται σε «πραγματική απόδοση» 1,6%, με βάση τον τελευταίο δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,4%. Εάν διαθέτετε κεφάλαια χρηματαγοράς σε φορολογητέο λογαριασμό, η απόδοσή σας θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη.

Αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν τον S&P 500 να έχει ένα καλό έτος με κάποιους να βλέπουν τον δείκτη να φτάνει τις 5.400 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Ένας τομέας για τον οποίο είναι αισιόδοξος είναι η υγειονομική περίθαλψη, όπου αναμένει αύξηση των κερδών κατά 17% έως 18% φέτος κάτι που θέλει και εδώ η κυβέρνηση να κάνει με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και ίσως έτσι εξηγείται γιατί υπολειτουργεί ο τομέας της δημόσιας υγείας στην χώρα.

Ένας μεγάλος δικαιούχος μετρητών θα μπορούσε επίσης να είναι οι στρατηγικές εισοδήματος από μερίσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

H εταιρεία συμμετοχών Vanguard High Dividend Yield ακολουθεί αυτή την στρατηγική. Κατέχει μεγάλες, εύρωστες εταιρείες όπως η JPMorgan, η Broadcom, η Exxon Mobil και η Home Depot και αποδίδει 3%.