ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ουγγαρία: Πολίτες κάνουν… στατικό ποδήλατο για να ανάψουν τα φώτα χριστουγεννιάτικου δένδρου στη Βουδαπέστη

Η ενεργειακή κρίση «μαστίζει» την Ευρώπη

Ουγγαρία: Πολίτες κάνουν… στατικό ποδήλατο για να ανάψουν τα φώτα χριστουγεννιάτικου δένδρου στη Βουδαπέστη

Την ώρα που οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να «βυθιστεί» στην ενεργειακή κρίση, οι χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου ο εορταστικός στολισμός απαιτεί πολλή ενέργεια, με την Ουγγαρία να ρίχνει «στη μάχη» το στατικό ποδήλατο.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος στη Βουδαπέστη, εφαρμόζει αειφόρα τεχνολογία για τις φετινές γιορτές περιορίζοντας το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Έτσι, οι περαστικοί που ποδηλατούν σ’ ένα στατικό ποδήλατο εξασφαλίζουν το ρεύμα για να ανάβουν τα φώτα στην εγκατάσταση που έχει στηθεί εν είδει χριστουγεννιάτικου δένδρου στη Βουδαπέστη.

Το δένδρο φωτίζεται πλήρως μόνον όταν κάποιος ποδηλατεί πραγματικά γρήγορα, κάτι που ενθαρρύνει τις οικογένειες με τα παιδιά τους να σταματούν και να δοκιμάζουν.

Το στατικό ποδήλατο φορτίζει επίσης μια μπαταρία που, μαζί με ηλιακά πάνελ, τροφοδοτεί τα υπόλοιπα φώτα γύρω από την πλατεία της Βουδαπέστης.

«Από τη μια, ζεσταινόμαστε ποδηλατώντας μέσα σ’ αυτό το κρύο. Από την άλλη, διαπιστώνουμε πόσο πρέπει να ποδηλατήσει κάποιος για να φωτίσει τη διακόσμηση ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου έξι μέτρων», λέει ο Γκέργκελι Όρσι, ο δήμαρχος της 2ης περιφέρειας της Βουδαπέστης.

«Για εμάς, είναι ένα παράδειγμα ότι η αειφορία είναι το μέλλον». Ο δήμος του αποφάσισε φέτος να ματαιώσει το συνηθισμένο φωτισμό της πόλης για τα Χριστούγεννα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Κάθε χρόνο αυτή η πλατεία διακοσμείται υπέροχα. Θα ήταν λυπηρό να μην έχουμε φέτος αυτή τη διακόσμηση και πιστεύω πως αυτός είναι ένας θαυμάσιος συμβιβασμός», λέει η Νόρα, κάτοικος της Βουδαπέστης, αφού ποδηλάτησε στο στατικό ποδήλατο, με τον μικρό γιο της να παρακολουθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.