ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Οχι» του κοινοβουλίου στο πακέτο διάσωσης της Credit Suisse – Συμβολική επίπληξη προς την κυβέρνηση

Δεν ανατρέπεται η απόφαση εξαγοράς

«Οχι» του κοινοβουλίου στο πακέτο διάσωσης της Credit Suisse – Συμβολική επίπληξη προς την κυβέρνηση

Το κοινοβούλιο της Ελβετίας απέρριψε την Τετάρτη το πακέτο κρατικής ενίσχυσης ύψους 109 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την UBS, στερώντας συμβολικά στη βεβιασμένη κίνηση διάσωσης της ελβετικής τράπεζας τις “ευλογίες” του κοινοβουλίου.

Παρότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν μπορεί να ανατραπεί, με τα χρήματα να έχουν ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο του νόμου έκτακτης ανάγκης, η άρνηση του κοινοβουλίου να εγκρίνει την κρατική ενίσχυση αποτελεί μια συμβολική επίπληξη προς την ελβετική κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά παρέκαμψε το νομοθετικό σώμα της χώρας προκειμένου να διασφαλίσει τη διάσωση της ελβετικής τράπεζας, εξοργίζοντας πολλούς στον πολιτικό κόσμο.

Η κάτω βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου απέρριψε για δεύτερη φορά την Τετάρτη το πακέτο κρατικής ενίσχυσης, που είχε προηγουμένως λάβει την έγκριση της Άνω Βουλής. Είχε ήδη απορρίψει την πρόταση μια ακόμη φορά, το βράδυ της Τρίτης, αναγκάζοντας την Άνω Βουλή να επανέλθει σήμερα με μια νέα τροποποιημένο πρόταση.

Οι αλλαγές που ενέκρινε όμως η Άνω Βουλή σήμερα στην πρόταση κρατικής ενίσχυσης δεν ήταν αρκετές για να πείσουν την Κάτω Βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ του πακέτου διάσωσης, που απερρίφθη με 103 ψήφους κατά έναντι 71 υπέρ.

Μιλώντας λίγο πριν από την ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, ο Σέντρικ Βέρμουθ, συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να υποστηρίξει την κρατική ενίσχυση της τράπεζας.

“Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία επίδραση στην εξαγορά της Credit Suisse που αποφασίστηκε στις 19 Μαρτίου”, δήλωσε το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Το πακέτο στήριξης είχε ήδη λάβει δεσμευτική έγκριση από την οικονομική επιτροπή του κοινοβουλίου, λόγω του επείγοντος του θέματος, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι “τα κεφάλαια έχουν ήδη δεσμευτεί”.

Απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης, η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σάτερ ζήτησε από τους βουλευτές να λάβουν υπόψη το μήνυμα που θα στείλει στον κόσμο η απόρριψη του πακέτου διάσωσης.

Ο αναγκαστικός “γάμος” της Credit Suisse με τη UBS που τελέστηκε τον προηγούμενο μήνα που είχε ως αποτέλεσμα η δεύτερη να εξαγοράσει την πρώτη έναντι ποσού 3 δισ. ελβετικών φράγκων, με το νέο σχήμα να λαμβάνει επίσης περισσότερα από 250 δισ. ελβετικά φράγκα σε εγγυήσεις και κεφάλαια στήριξης έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τον ελβετικό νόμο περί έκτακτων αναγκών προκειμένου να εγκριθεί άμεσα το πακέτο διάσωσης, προκαλώντας την οργή των σχεδόν 250 βουλευτών που ουσιαστικά παραγκωνίστηκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Η χρήση του νόμου έκτακτης ανάγκης έχει διευρυνθεί σε τέτοιο βαθμό τα τελευταία τρία χρόνια που αρχίζει να με ενοχλεί”, δήλωσε την Τρίτη ο Χάνσγιοργκ Κνεκτ, μέλος της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.