ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες πρατηριούχους

Τι θα κληθούν να πληρώσουν σε περίπτωση παράβασης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες πρατηριούχους

«Συναγερμό» στη φορολογική διοίκηση έχει σημάνει η έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανση, καθώς η αυξημένη τιμή του καυσίμου δίνει κίνητρα στους λαθρεμπόρους και δημιουργεί πρόσθετες απειλές για τους καταναλωτές.

Πάντως την τρέχουσα σεζόν οι επιτήδειοι που πιαστούν να κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων θα αντιμετωπίσουν αυστηρά και σαφώς καθορισμένα πρόστιμα.

Η εφορία ήδη επιβάλει πρόστιμα έως και 150.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας σε όσους παραβιάζουν το σύστημα εισροών – εκροών ή δεν έχουν τοποθετήσει φορολογικούς μηχανισμούς συνδεδεμένους με τη φορολογική διοίκηση, ή ακόμα δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών.

Ειδικότερα, τα πρόστιμα σε περιπτώσεις που οδηγούν σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία καυσίμων έχουν ως εξής:

1.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς να υπάρχει σύστημα παρακολούθησης εισροών – εκροών, τότε αυτή σφραγίζεται και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ. Η άδεια λειτουργίας ανακαλείται προσωρινά για 2 μήνες και αναστέλλεται η λειτουργία της μέχρι την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εισροών – εκροών.

Αν διαπιστωθεί ότι η εγκατάσταση, κατά παράβαση των ανωτέρω, εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά τη σφράγιση και την επιβολή αναστολής λειτουργίας ή δεν εγκατασταθεί σύστημα εντός 3 μηνών, η άδεια λειτουργίας ανακαλείται οριστικά. Παράλληλα, κοινοποιείται σε όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έγγραφο περί απαγόρευσης παράδοσης καυσίμων στην εγκατάσταση αυτή, έως τη νόμιμη επαναλειτουργία της.

2.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αποθήκευση, εμπορία ή διακίνηση υγρών καυσίμων μέσω αδειοδοτημένων δεξαμενών ή μετρητών/αντλιών, που δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης εισροών – εκροών, σφραγίζεται η εγκατάσταση και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης αλλά και σε όλους τους εμπλεκομένους (που προσέφεραν συνδρομή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην τέλεση των παραβάσεων αυτών) διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η άδεια λειτουργίας ανακαλείται οριστικά και παύει οριστικά η λειτουργία της.

3.Στην περίπτωση που διαπιστωθεί αποθήκευση, εμπορία ή διακίνηση υγρών καυσίμων μέσω μη αδειοδοτημένων και μη παρακολουθούμενων από το σύστημα εισροών – εκροών δεξαμενών ή άλλου τύπου υπέργειων ή υπόγειων αποθηκευτικών χώρων, επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ και ανακαλείται οριστικά η άδεια.

4.Στην περίπτωση που διαπιστωθεί μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση ή αλλοίωση του λογισμικού ή παραγόμενων στοιχείων του συστήματος που διατηρούνται στην εγκατάσταση ή αυτά που αποστέλλονται στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εισροών – εκροών της ΑΑΔΕ, σφραγίζεται η εγκατάσταση και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια λειτουργίας ανακαλείται οριστικά.

5.Σε περίπτωση διαπίστωσης έκδοσης παραποιημένων/εικονικών αποδείξεων εσόδου, ή δελτίων, που τα στοιχεία τους δεν έχουν αποσταλεί στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εισροών – εκροών της ΑΑΔΕ, ή έχουν αποσταλεί παραποιημένα, ή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων εσόδου ή δελτίων, επιβάλλεται πρόστιμο 150.000 ευρώ και η άδεια λειτουργίας ανακαλείται οριστικά.

6.Στην περίπτωση που η εγκατάσταση συνεχίζει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια βλάβης ή δυσλειτουργίας όλου ή μέρους του συστήματος εισροών εκροών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά ημέρα, με μέγιστο τις 20.000 ανά έτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

7.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο εξοπλισμός παρακολούθησης εισροών – εκροών δεν πληροί τις απαιτήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 35.000 ευρώ στον εγκαταστάτη του συστήματος και ο εγκαταστάτης υποχρεούται να αντικαταστήσει τον εν λόγω εξοπλισμό με δικές του δαπάνες, εντός 2 μηνών από την έκδοση της καταλογιστικής πράξης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.