Πολυκατοικίες: Δείτε πότε παραγράφονται οι οφειλές κοινοχρήστων και πότε πέφτει πρόστιμο

Τι πληρώνει ο ενοικιαστής και τι ο ιδιοκτήτης

Πολυκατοικίες: Δείτε πότε παραγράφονται οι οφειλές κοινοχρήστων και πότε πέφτει πρόστιμο

Αδιαμφισβήτητα, τα κοινόχρηστα, μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για «πόλεμο» σε μία πολυκατοικία, ειδικά αν οι ένοικοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τις δαπάνες της πολυκατοικίας, όπως για παράδειγμα κάποια κοστοβόρα εργασία ή η παραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης τον χειμώνα. Ωστόσο, ένα μέγα ερώτημα είναι το πότε παραγράφονται οι οφειλές.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα, ή αρνείται να συμμετάσχει σε κάποια δαπάνη για την πολυκατοικία;

Παρακάτω ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για τα κοινόχρηστα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενοικιαστών και ιδιοκτητών.

Τι περιλαμβάνεται στα κοινόχρηστα

Στα κοινόχρηστα περιλαμβάνονται, κατά βάση, οι δαπάνες για τα εξής:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης,
  • Καθαρισμός πολυκατοικίας,
  • Ανελκυστήρας και συντήρηση αυτού,
  • ΔΕΗ κοινόχρηστων χώρων,
  • ΔΕΥΑΔ

Πώς κατανέμονται τα κοινόχρηστα

Για την κατανομή των κοινοχρήστων, υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας
  • Διενεργείται σύμφωνα με τον νόμο 3741/1929 – εάν δεν υπάρχει κανονισμός στην πολυκατοικία

Η χρέωση σε κάθε διαμέρισμα γίνεται από τον διαχειριστή -ή την εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση των κοινοχρήστων- κατ’ αναλογία του ποσοστού συμμετοχής που αναγράφονται σε κάθε πίνακα πολυκατοικίας. Ουσιαστικά, τα κοινόχρηστα κατανέμονται σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε διαμερίσματος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλες οι δαπάνες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους ή εγκαταστάσεις σε μία πολυκατοικία, είτε αφορούν ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές, κατανέμονται ανάλογα με τα χιλιοστά της σχετικής κατηγορίας στην οποία εμπίπτει η δαπάνη.

Κοινόχρηστα: Τι πληρώνει ο ενοικιαστής και τι ο ιδιοκτήτης

Συνήθως το ζήτημα αυτό συμφωνείται κατά την υπογραφή του συμβολαίου ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή ενός ακινήτου.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι δαπάνες επισκευής και αντικατάστασης αναλογούν στον ιδιοκτήτη, ενώ οι πάγιες χρεώσεις που αφορούν συντηρήσεις, καθαριότητα κ.λπ. αφορούν τον ενοικιαστή.

Τα κενά διαμερίσματα πληρώνουν κοινόχρηστα;

Ναι, τα κενά διαμερίσματα πληρώνουν κοινόχρηστα, όπως και αυτά που κατοικούνται. Η κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών και στο κλειστό διαμέρισμα γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Εάν ένα διαμέρισμα είναι κενό ή δεν ανάβει καθόλου τη θέρμανση, επιβαρύνεται το ποσό του πετρελαίου;

Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιεί τη θέρμανση ή όχι, το κάθε διαμέρισμα επιβαρύνεται με το πάγιο, το οποίο προκύπτει από τους συντελεστές θέρμανσης του διαμερίσματος που αναφέρονται στη μελέτη κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Εάν ένα διαμέρισμα δεν χρησιμοποιεί π.χ. τον ανελκυστήρα, μπορεί να μην συμμετέχει στην αντίστοιχη δαπάνη;

Ακόμα και αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί τον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας πρέπει να πληρώνει μερίδιο στα κοινόχρηστα.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.

Τι γίνεται εάν κάποιος αρνείται να πληρώσει κοινόχρηστα

Στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών του, οι ενέργειες που θα ακολουθηθούν αποφασίζονται από τη συνέλευση των συνιδιοκτητών. Για τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των ιδιοκτητών για οφειλές κοινοχρήστων, προβλέπεται η εξωδικαστική οδός με διαμεσολάβηση από δικηγόρο.

Στην περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία, τότε προβλέπεται η επιβολή χρηματικής ποινής.

Σημειώνεται ότι οι ανεξόφλητες οφειλές ενός ενοικιαστή που αποχωρεί από ένα διαμέρισμα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αυτού.

Πότε παραγράφονται τα κοινόχρηστα

Σε γενικές γραμμές, τα χρέη των ανεξόφλητων κοινοχρήστων παραγράφονται μετά το πέρας της πενταετίας, εφόσον δεν υπάρξει δικαστική αξίωση και απαίτηση.

Αυτό συνήθως συμβαίνει εάν δεν διεκδικήσει εγκαίρως η συνέλευση της πολυκατοικίας τα απλήρωτα κοινόχρηστα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, λόγω των αλλαγών στη νομοθεσία, η καλύτερη λύση είναι η συμβουλή από δικηγόρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.