ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πώς κόπηκε οριστικά η «γέφυρα» της φθηνής ενέργειας από Ασία προς Ευρώπη

Πώς και ποιοι πέτυχαν την καταβαράθρωση της οικονομίας της ΕΕ

Πώς κόπηκε οριστικά η «γέφυρα» της φθηνής ενέργειας από Ασία προς Ευρώπη

Τα πρόσφατα χτυπήματα στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και 2 ήταν ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας καθώς κόπηκε οριστικά η «γέφυρα» της φθηνής ενέργειας από Ασία προς Ευρώπη και πλέον η «Γηραιά Ήπερος» δεν θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στο «παγκόσμιο γίγνεσθαι» και επί της ουσίας θα «δορυφοροποιηθεί» από τις ΗΠΑ.

Αυτό άλλωστε ήταν και η επιθυμία των Αμερικανών οπότε αυτοί σίγουρα είχαν και το κίνητρο για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Διακόπηκε οριστικά η επαφή της Ευρώπης με τα πετρελαϊκά πεδία της Ασίας και είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Το γεωπολιτικό κέρδος για τις ΗΠΑ είναι τεράστιο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πεδίο στο οποίο θέλουν να συνεχίσουν να κυριαρχούν, δηλαδή στις δυτικές χώρες.

Πλέον αρχίζει να ξεχωρίζει ένας σαφής πλανητικός διαχωρισμός σε δύο «μπλοκ», ένα δυτικό και ένα αν ανατολικό.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει το δυτικό «μπλοκ» να αποκοπεί εντελώς από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες του αντολικού «μπλοκ».

Οπότε αυτό εξηγεί πολλά και για το κίνητρο της δολιοφθοράς. Για τον ένοχο ο καθένας θα υποθέσει ότι τον συμφέρει και ότι ταιριάζει στις δικές του γεωπολιτικές «παρωπίδες»

Το ρωσικό φθηνό φυσικό αέριο και το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο θα έδιναν για πολλές δεκαετίες την απαιτούμενη ενέργεια στην ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Αυτό στις ΗΠΑ δεν άρεσε. Ήθελαν την Ευρώπη υπό έλεγχο και εξαρτημένη από αμερικανικούς πόρους.

Αλλά και στην Ευρώπη εμφανίστηκαν κυβερνήσεις που ξαφνικά δεν ήθελαν να παίξει έναν ισχυρό ρόλο στα μελλοντικά γεωστρατηγικά πράγματα και προτίμησαν να «σκεπαστεί» κάτω από την αμερικανική «σκιά».

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καταγράφουν νέα αύξηση στον απόηχο των μεγάλων διαρροών στους αγωγούς Nord Stream.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Οκτωβρίου διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ (TTF) στο +13,1% και την τιμή του στα 210 ευρώ η μεγαβατώρα.

Χθες το απόγευμα, η τιμή του αερίου αυξήθηκε κατά 17%, φτάνοντας στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όλα αυτά τι σημαίνουν σε απλά ελληνικά; Περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και ρεύματος που σημαίνει απο-ανάπτυξη, μείωση της οικονομικής ευμάρειας και εξάρτηση από το αμερικανικό LNG, όσο υπάρχει διαθέσιμο, για να διατηρηθεί ένα βασικό βιοτικό επίπεδο.

Η Γερμανία που έγινε οικονομική υπερδύναμη στα χρόνια της Άγκελα Μέρκελ θα γίνει μία αμερικανική «αποικία» στα χρόνια του Ο.Σολτς.

Ο Αμερικανός αναλυτής Andrew Korybko είναι σαφής για το ποιος κερδίζει από την δολιοφθορά στους ρωσικούς αγωγούς.

«The Anglo-American Axis Benefits From The Ecological Terrorist Attack In The Baltic Sea» (ο αγγλο-αμερικανικός άξονας είναι αυτός που επωφελείται από την οικολογική τρομοκρατική επίθεση στην Βαλτική Θάλασσα).

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση κατέστρεψε κάθε πιθανότητα ενεργειακής προσέγγισης Ρωσίας-Γερμανίας, εκτόξευσε αμέσως την Πολωνία στη θέση ενός από τους πιο κομβικούς ενεργειακούς κόμβους της ηπείρου και έτσι οδήγησε τα σχέδια του Αγγλοαμερικανικού Άξονα για διαίρεση και διοίκηση της Ευρώπης στο επόμενο επίπεδο.

η επίθεση εντούτοις εξυπηρετεί πράγματι τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Πολωνίας για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμη κι αν πιθανότατα δεν βρισκόταν πίσω από αυτό που συνέβη ή είχε κάποια προηγούμενη γνώση γι’ αυτό, γι’ αυτό και οι υποψίες πρέπει να πέφτουν στους συμμάχους της στον Αγγλοαμερικανικό Άξονα.

Και οι δύο έχουν συμφέρον να διαιρέσουν και να κυβερνήσουν την ΕΕ διευκολύνοντας την άνοδο της Πολωνίας ως ηπειρωτικής Μεγάλης Δύναμης ικανής τελικά να ανταγωνιστεί τον de facto Γερμανό ηγέτη του μπλοκ (τουλάχιστον στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Για να βγάλει τη Γερμανία οριστικά έξω από το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό παιχνίδι, ο Αγγλοαμερικανικός Άξονας πρέπει όχι μόνο να την εξαπατήσει επιτυχώς και να αυτοκτονήσει οικονομικά μέσω της συμμόρφωσής της με τις αντιρωσικές κυρώσεις, αλλά και να καταστρέψει κάθε πιθανότητα στρατηγικής ουσιαστικής προσέγγισης με Ρωσία στο μέλλον.

Η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream επιτυγχάνει ακριβώς αυτό αποτρέποντας πλήρως τη Γερμανία από το να προσκολληθεί σε οποιαδήποτε ενεργειακά σχέδια μπορεί να έχει για την τελική αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Αυτή η τεχνητά κατασκευασμένη στρατηγική αδράνεια θα καταδίκαζε έτσι τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις για δεκαετίες».

Θα πει κάποιος στην Γερμανία δεν τα ξέρουν αυτά; Τα ξέρουν, αλλά φαίνεται πως κάτι δεν πάει κάλα με την κυβέρνηση Σολτς και ακόμα περισσότερο με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ που ως «Πράσινη» παραδοσιακά στηρίζει ΗΠΑ και είναι ενάντια στην Ρωσία ανεξάρτητα αν αυτό είναι επωφελές ή επιβλαβές για τους Γερμανούς.

Η Γερμανίδα βουλευτής S. Wagenknecht και αντιπρόεδρος του αριστερού Die Linke: πάνω σε όλα αυτά που συμβαίνουν λόγω Ουκρανίας είπε χαρακτηριστικά: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, αν θέλουμε να παραμείνουμε βιομηχανική χώρα, χρειαζόμαστε ρωσικές πρώτες ύλες και ρωσική ενέργεια. Τερματίστε πλήρως τις οικονομικές κυρώσεις. Δεν είμαστε ανεξάρτητοι. Έχουμε την πιο ΗΛΙΘΙΑ κυβέρνηση στην Ευρώπη!».

Το αστείο είναι ότι κάτι παρόμοιο είπε στον γράφοντα πρόσφατα Γερμανο-Αυστριακός (Καμία διαφορά καθώς η Αυστρία είναι η κοιτίδα του γερμανικού έθνους) οδοντίατρος: «Το ποτήρι με το νερό που πίνουμε τώρα, πρέπει να έχει περισσότερο μυαλό από την γερμανική κυβέρνηση».

Πάντως αξίζει να προσθέσουμε πως η δολιοφθορά στους ρωσικούς αγωγούς έλαβε χώρα λίγο πριν την έλευση του χειμώνα, γιατί προφανώς κάποιοι, κάπου… φοβήθηκαν πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα υποχωρούσαν από το κοινό… αντι-ρωσικό μέτωπο λόγω κοινωνικών εξεγέρσεων.

Τώρα δεν υπάρχει άλλη ενεργειακή επιλογή από το να συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι να κρυώνουν…

Παραφράζοντας μία «εξυπνάδα» του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον «It’s geopolitics stupid», γιατι η Γεωπολιτική είναι για τους επαγγελματίες και η Οικονομία για τους ερασιτέχνες.

Στην Γεωπολιτική οι Γερμανοί ποτέ δεν ήταν καλοί….

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.