Πρόεδρος ΡΑΕ για ενεργειακή κρίση: «Έχουμε μπροστά μας ακόμη 2-3 δύσκολα χρόνια»

Πάνω από 10.000 καταγγελίες έχει δεχθεί η ΡΑΕ

Πρόεδρος ΡΑΕ για ενεργειακή κρίση: «Έχουμε μπροστά μας ακόμη 2-3 δύσκολα χρόνια»

Μπροστά μας έχουμε άλλα 2-3 δύσκολα χρόνια, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας. 

Μιλώντας σε συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι η ΡΑΕ έχει δεχθεί πάνω από 10.000 καταγγελίες σχεδόν για όλους τους παρόχους ενέργειας που αφορούν σε θέματα προσυμβατικής ενημέρωσης, διαφάνεια στην τιμολόγηση κ.ά.

Όσο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, εξήγησε ότι υπάρχει προετοιμασία για όλα τα σενάρια και ότι έχουν εκπονηθεί- όπως σε όλες τις χώρες- ένα σχέδιο προληπτικής δράσης και ένα έκτακτης ανάγκης.

«Στο σχέδιο προληπτικής δράσης, το οποίο επικαιροποιήσαμε, έχουμε ένα πλωτό σταθμό αποθήκευσης αερίου στη Ρεβυθούσα, έχουμε αυξήσει τις αποθήκες diesel για τις μονάδες φυσικού αερίου που καίνε και diesel. Επίσης έχει γίνει σημαντική προσπάθεια από τη ΔΕΗ για αύξηση του λιγνίτη, όμως το πρόβλημα δεν είναι στις λιγνιτικές μονάδες, είναι στη διαδικασία εξόρυξης, είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί ο ρυθμός εξόρυξης», δήλωσε.

«Εφόσον γίνει μία κρίση, κάθε χώρα έχει καταστάσεις συναγερμού: 1, 2 ή 3. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία είναι στο συναγερμό νούμερο 2. Εμείς έχουμε εξετάσει διάφορα σενάρια. Tο πιο δύσκολο είναι να κοπεί το αέριο από το Σιδηρόκαστρο. Αν κοπεί, έχουμε στη Ρεβυθούσα υποδομές να καλύψουμε το αέριο μας, αλλά θα είμαστε οριακά. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε λιγότερο κίνδυνο αλλά θα είμαστε στα κόκκινα», εξήγησε.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας στη χώρα μας λειτουργεί από το 2005 και αυτό που άλλαξε το 2020 ήταν η «μαθηματική εξίσωση», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δαγούμας. Το πρόβλημα στη χώρα μας, εξήγησε, όσον αφορά στο κόστος, δεν είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά το ενεργειακό μείγμα, με περίπου το 50% να προέρχεται από φυσικό αέριο και εισαγωγές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση των υπερκερδών με 90%, ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι η ΡΑΕ στέλνει τα προσωρινά στοιχεία εκκαθάρισης των εταιρειών στο υπουργείο Οικονομικών για να φορολογηθούν, ενώ έπειτα από κάποιους μήνες θα γίνει η οριστική εκκαθάριση και θα υπάρξει μία διαφοροποίηση.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.