ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στον «αέρα τινάχθηκε» ο μηνιαίος προϋπολογισμός: Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Μάρτιο – Ποια βρέθηκαν στην κορυφή

Οι τιμές στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού αυξήθηκαν κατά 17,8%

Στον «αέρα τινάχθηκε» ο μηνιαίος προϋπολογισμός: Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Μάρτιο – Ποια βρέθηκαν στην κορυφή

Τον προϋπολογισμό του μήνα να «τινάζεται στον αέρα» βλέπουν τα νοικοκυριά της χώρας μας, καθώς τα νέα στοιχεία της Eurostat, αποκαλύπτουν ανατιμήσεις «σκέτη φωτιά» και για τον Μάρτιο στα τρόφιμα.

Αναλυτικά, τον Μάρτιο του 2023, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+3,12), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,10), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,71) και την ενέργεια (-0,05).

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάρτιο στα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα γαλακτοκομικά – αβγά (23,1%), στα κρέατα (19,8%), στα έλαια και τα λίπη (17,5%), στο ψωμί – δημητριακά (15,6%) και στον καφέ – κακάο – τσάι (14%), ενώ ο αποκαλούμενος «πληθωρισμός των τροφίμων» έτρεξε με ρυθμό 14,3%.

Παράλληλα οι τιμές στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού αυξήθηκαν κατά 17,8%.

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 5,4% τον Μάρτιο, από 6,5% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση.

Η χώρα μας κατέλαβε την 5η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάρτιο, έναντι του 8,3% που διαμορφώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο.

Πριν από έναν μήνα ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. ήταν στο 9,9%, ενώ τον περασμένο χρόνο έφτασε στο 7,8%. Στην ευρωζώνη, αντίστοιχα, επιβράδυνε στο 6,9%, από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Έναν χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν 7,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,9%), στην Ισπανία (3,1%) και την Ολλανδία (4,5%).

Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,6%), στη Λετονία (17,2%) και την Τσεχία (16,5%).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.