Συντάξεις: «Έρχεται» επίδομα έως 300 ευρώ – Ποιους αφορά

Οι συντάξεις Μαρτίου θα δοθούν μεταξύ 22 και 24 Φεβρουαρίου

Συντάξεις: «Έρχεται» επίδομα έως 300 ευρώ – Ποιους αφορά

Οι συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 800 ευρώ, οι οποίοι λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς έλαβαν αύξηση σημαντικά μικρότερη από το 7,75%, βρίσκονται στη λίστα με τους υποψήφιους  χορήγησης επιδόματος.

Είναι όσοι έλαβαν τα Χριστούγεννα την «επιταγή ακρίβειας» και η οριστική κυβερνητική απόφαση θα ληφθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με το εάν θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά «δώρο Πάσχα» ή όχι.

Ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα καθορίσει και το ύψος της παροχής, με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά επίδομα που, είτε κλιμακωτά είτε όχι, θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 ευρώ.

Συνολικά, χωρίς αύξηση για το 2023 βρέθηκαν 910.000 συνταξιούχοι που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις τους δεν έλαβαν καμία αύξηση το 2023.

Από αυτούς, οι 140.000 δεν έλαβαν ούτε το επίδομα των 250 ευρώ («επιταγή ακρίβειας») που δόθηκε τα Χριστούγεννα, προφανώς γιατί είχαν συντάξεις και εισοδήματα άνω των 800 ευρώ, ούτε αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης. Στην πράξη πρόκειται, δηλαδή, για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ.

Εντός των επομένων ημερών και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα οριστικοποιηθεί αφενός εάν η λίστα των δικαιούχων θα διευρυνθεί, αφετέρου ποιους θα περιλαμβάνει. Στους πλέον πιθανούς υποψηφίους βρίσκονται επιπλέον περίπου 350.000 με 450.000 συνταξιούχοι που είτε έλαβαν στο τέλος Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις, της τάξης των 5 με 30 ευρώ, καθώς η προσωπική διαφορά ροκάνισε το μεγαλύτερο μέρος από το 7,75%, είτε λαμβάνουν συντάξεις έως 800 ευρώ και ήταν δικαιούχοι των 250 ευρώ που δόθηκαν τα Χριστούγεννα.

Μικρότερες πιθανότητες, αλλά όχι μηδενικές, έχουν όσοι λαμβάνουν σύνταξη μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ και πληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου (και για όλο το 2023) επιπλέον ποσά της τάξης των 10 με 15 ευρώ από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Μια εικόνα για το τι πραγματικά πληρώθηκαν τον προηγούμενο μήνα θα έχουν άλλωστε στο σύνολό τους οι 2,4 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα είναι διαθέσιμα τα ενημερωτικά σημειώματα κύριας σύνταξης μηνός Φεβρουαρίου.

Οσο για τις συντάξεις Μαρτίου, αυτές, λόγω και της αργίας της Καθαρά Δευτέρας, αναμένεται να δοθούν νωρίτερα και συγκεκριμένα μεταξύ 22 και 24 Φεβρουαρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, εκτός από τα νέα ποσά, όπως έχουν διαμορφωθεί με τις αυξήσεις έως 7,75%, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά μηνός Ιανουαρίου, που δεν έχουν πληρωθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.