ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Β.Πούτιν: Στο «τραπέζι» πιο σκληρή απάντηση για την Δύση στο πλαφόν στο πετρέλαιο

Το Κρεμλίνο έχει αφήσει περιθώρια για μια πιο σκληρή στάση

Β.Πούτιν: Στο «τραπέζι» πιο σκληρή απάντηση για την Δύση στο πλαφόν στο πετρέλαιο

Εκ πρώτης όψεως, η απάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαφόν της G7 στις τιμές του πετρελαίου της Ρωσίας φαίνεται σύμφωνη με τις προηγούμενες δεσμεύσεις του, χωρίς να διαταράσσει την παγκόσμια προσφορά.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει αφήσει περιθώρια για μια πιο σκληρή στάση. Το διάταγμα, που υπογράφηκε την Τρίτη, απαγορεύει τις προμήθειες αργού και προϊόντων πετρελαίου σε ξένους αγοραστές που υιοθετούν το πλαφόν στα συμβόλαιά τους. Σε αυτό το στάδιο, φαίνεται μια συμβολική πράξη, δεδομένου ότι οι χώρες που υπέγραψαν ως επί το πλείστον έχουν ήδη σταματήσει να αγοράζουν.

Όμως το διάταγμα ισχύει για συμβάσεις προμηθειών που «άμεσα ή έμμεσα» χρησιμοποιούν τον μηχανισμό του πλαφόν -διατύπωση που μπορεί να επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το διάταγμα αφορά και τις υπάρχουσες συμφωνίες, εάν αυτές περιέχουν αναφορά στο ανώτατο όριο.

Αυστηρές διαταγές Πούτιν για τον έλεγχο των εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου

Ο Πούτιν διέταξε το υπουργικό του συμβούλιο να προετοιμάσει «νομικές πράξεις με στόχο την εφαρμογή της απαγόρευσης» και να καθορίσει «τη διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής της».

Δεδομένου ότι ο προεδρικός περιορισμός στις εξαγωγές ρωσικού αργού θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου και οι χειμερινές διακοπές της Ρωσίας θα διαρκέσουν έως τις 9 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση έχει μερικές εβδομάδες για να εξετάσει περαιτέρω μέτρα αντίποινας. Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει επίσης να καθορίσει την ημερομηνία έναρξης της απαγόρευσης προμήθειας των πετρελαϊκών προϊόντων καθώς και τον κατάλογο αυτών των προϊόντων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την αγορά πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο προτού αποφασίσει εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα αντιποίνων, όπως ένα κατώτατο όριο τιμών για το αργό του, είπαν στο πρακτορείο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.