ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Χριστουγεννιάτικα έλατα: Πόσο θα κοστίζουν φέτος

Πόσα έλατα θα κοπούν

Χριστουγεννιάτικα έλατα: Πόσο θα κοστίζουν φέτος

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 25 Νοεμβρίου ξεκινάει η πώληση των χριστουγεννιάτικων ελάτων για την φετινή εορταστική περίοδο. Να σημειωθεί πως οι τιμές, αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 15% – 20% συγκριτικά με τις περσινές γιορτές.

Η μεταφορά των ελάτων, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς θα γίνεται αυστηρά βάσει δελτίων μεταφοράς, στα οποία θα αναγράφεται ο αριθμός και το είδος των δενδρυλλίων, καθώς επίσης ο αριθμός της δασικής σφύρας και της μολυβδοσφύρας με τις οποίες σφραγίστηκαν. Όλα τα δελτία θα θεωρούνται από δασικό υπάλληλο, που απαραίτητα θα παραβρίσκεται και θα παρακολουθεί τη φόρτωση.

Την ίδια περίοδο θα γίνεται η μεταφορά και πώληση των δενδρυλλίων που αναπτύχθηκαν και μεταφυτεύθηκαν μέσα σε γλαστρίδια, αλλά και των δεμάτων κλαδιών ελάτου.

Πόσα έλατα θα κοπούν

Για φέτος οι ελατοπαραγωγοί από όλη τη χώρα έλαβαν έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης συνολικά 67.655 δέντρων από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό σε αγροκτήματα, ενώ περίπου 24.000 ακόμα δενδρύλλια θα προέλθουν από ιδιωτικά καστανοπερίβολα, με εμβολιασμένες ή μη εμβολιασμένες καστανιές, που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση, ιδιόκτητους αγρούς, στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δένδρων και ελάτης (φουντουκώνες, μηλεώνες, κερασώνες, καρυδεώνες κλπ.) και ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς.

Όπως κάθε χρονιά τα περισσότερα έλατα θα κοπούν στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα Δασαρχεία που έδωσαν άδεια υλοτομίας των περισσότερων ελάτων είναι:

  • Δασαρχείο Πολυγύρου: 31.500
  • Δασαρχείο Αρναίας: 14.000
  • Δασαρχείο Τρικάλων: 4.990
  • Δασαρχείο Σπάρτης: 2.030
  • Δασαρχείο Βέροιας: 1.720
  • Δασαρχείο Κοζάνης: 1.450
  • Διεύθυνση Δασών Άρτας: 1.050
  • Δασαρχείο Καρπενησίου: 1.000
  • Δασαρχείο Κορίνθου: 1.000

Οι τιμές

Αυξημένες κατά περίπου 15% έως 20% αναμένεται να είναι οι τιμές πώλησης των χριστουγεννιάτικων ελάτων φέτος, όπως εκτιμά ο Γιώργος Γιωρούδης, ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Η τιμή ενός μέσου δενδρυλλίου που προμηθεύεται μία οικογένεια αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να φτάσει στην Αθήνα τουλάχιστον τα 80 – 90 ευρώ από περίπου 70 που ήταν πέρυσι, ενώ οι τιμές θα είναι χαμηλότερες σε άλλες περιοχές της χώρας όπου η μεταφορά γίνεται πιο εύκολα και είναι λιγότερο δαπανηρή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.