Είναι πατριωτικό καθήκον η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου. Η Ελλάδα διαθέτει στο ενεργειακό δυναμικό της ικανότατες ποσότητες υδρογονανθράκων σπάνιων γαιών κτλ.

Η δήλωση “παραίτησης” της χώρας μας από την εξόρυξη αυτών είναι γεγονός καθώς δίνει το πράσινο φως στην τουρκική κυβέρνηση να γίνει ακόμη πιο προκλητική και να μιλάει πλέον και για την εκμετάλλευση των ιδρυτών μεθανίου.

Ο υδρίτες μεθανίου ένας ενυδατωμένος υδρογονάνθρακας ο οποίος υπάρχει σε παγκόσμια εμβέλεια και έχουν γίνει αρκετές έρευνες για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποτρέψουμε το διοξείδιο του άνθρακα να απελευθερωθεί με στόχο να λειτουργήσει ως ένα ορυκτό καύσιμο που θα είναι προσιτό προς το περιβάλλον.

Στον ελλαδικό χώρο υπάρχει νοτίως του Καστελόριζου αλλά και νοτίως της Ρόδου, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φτάνει έως την Λευκάδα κάτι που δίνει το γεωπολιτικό έναυσμα να ξεκινήσουμε από εκεί εάν δεν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με την ασταθή Τουρκία.

Ο ιδρυτής μεθανίου σε ενδεχόμενο εξόρυξης όπου βρίσκεται έως και 3.000 μ. κάτω από την θάλασσα μπορεί να μας δώσει έως και 200.000 βαρέλια ημερησίως αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε για 25 με 30 χρόνια περίπου να μας αποφέρει έως και 6,5 δις κάθε χρόνο για όλα αυτά τα έτη. Το πρόγραμμα Αναξίμανδρος το οποίο ξεκίνησε το 2002 και διεκπεραιώθηκε το 2005 αναφέρεται σε όλα αυτά.

Η πολιτεία θα πρέπει να λάβει σοβαρά τις τελευταίες τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης καθώς μιλάει πλέον για τους ιδρύτες μεθανίου και σύντομα θα τους διεκδικήσει δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την πράσινη ενέργεια όταν παράλληλα τεράστιες πηγές διοξειδίου του άνθρακα βλάπτουν την χώρα μας, όταν καίγονται δάση, είναι άκρως υποκριτικό και αποκαλυπτικό για τις σκοτεινές ατζέντες που έχει η κυβέρνηση.

Θα πρέπει να θέσουμε κόκκινες γραμμές και να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο πριν μας προλάβουν διάφορες περιβαλλοντικές νομοθεσίες που σίγουρα θα εφαρμοστούν σε λίγα χρόνια με απώτερο στόχο να μην μπορέσουμε ποτέ να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα μας,με μεγάλη συνέπεια να συνεχίσουμε να προμηθευόμαστε πετρέλαια από αλλού με συνέπεια να έχουμε μείον 6 τοις εκατό του ΑΕΠ μας.

Πρέπει να σταματήσουμε τα χρήματα του τουρισμού να τα δίνουμε για πετρέλαια και οφείλουμε αν θέλουμε να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος να δημιουργήσουμε αυτάρκεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Δήμος Κυριλίδης είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος