Κοζάνη, Σάββατο. Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Κ.ΕΛ.ΑΝ σε πόλεις και χωριά της Μακεδονίας.

Η Κοζάνη είναι ο μαγικός καθρέφτης που μέσα του βλέπεις τη διαπλοκή, τα οργανωμένα συμφέροντα, την απαξίωση της ελληνικής περιφέρειας από την Αθηνοκεντρική ελίτ και το πώς τα τζάκια, πολιτικά και οικονομικά αρμέγουν την οικονομία της χώρας χωρίς να δίνουν πεντάρα τσακιστή στις ζωές των ανθρώπων.

Εδώ στην Κοζάνη, ακούς απίθανες ιστορίες από κτηνοτρόφους για κολωνακιώτες-αετούς του συστήματος που πίνοντας καπουτσίνο στο «Da Capo» εισπράττουν ένα ποταμό εκατομμυρίων ευρώ από βοσκοτόπια. Εδώ, σου θυμίζουν ότι ο πατέρας Μητσοτάκης έκλεισε τρία μεγάλα εργοστάσια και ο γιός του δεσμεύθηκε να κλείσει όλες τις μονάδες της ΔΕΗ, όλα τα πεδία λιγνίτη, έως το 2023, απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ η φίλη του, η καγκελάριος Μέρκελ, θα βάλει λουκέτο σε παρόμοιες μονάδες το 2038. Ούτε οι εμβολιασμένοι δεν κυκλοφορούν το βράδυ στην Κοζάνη!

Ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου μαζί με τους έγκριτους παρουσιαστές των βραδινών δελτίων ειδήσεων έχουν σπείρει άφθονο τρόμο.

Οι Kοζανίτες ακούνε, ότι και οι εμβολιασμένοι μεταφέρουν τον ιό, νοσούν και πεθαίνουν, με αποτέλεσμα τα έσοδα της εστίασης και του εμπορίου να έχουν πέσει 50% το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Λένε, ότι ο Μητσοτάκης θα πάει αυτή την εβδομάδα στην πόλη. Έχω την αίσθηση ότι αν περάσει για μια-δύο ώρες δεν θα ακούσει τίποτα, πολιορκημένος από μεγάλο αριθμό αστυνομικών.

Όλοι μιλουν για παρανοϊκά μέτρα.

Κάποιος μπορεί να μείνει με rapid test σε ένα ξενοδοχείο, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτό ένας φίλος του που θέλει να πιει καφέ έχοντας αρνητικό τεστ.

Γελάνε και κλαίνε οι πάντες. Ο σερβιτόρος που δούλεψε με rapid, σχολάει αλλά δεν μπορεί να ξαναμπεί μέσα στο κατάστημα για να πιει ένα ούζο με την φίλη του.

Τρέλα και φτώχεια.

Εδώ ο αέρας τα βράδια σου ψιθυρίζει τις δουλειές του Σάκη Ρουβά με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες (ΚΗΕΦΕΡ). Κατεβαίνοντας τους στενούς κατηφορικούς δρόμους μαθαίνεις ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κέρδισαν πολλά και θα βγάλουν περισσότερα, από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχουν στην περιοχή.

Όλοι δείχνουν τον Μητσοτάκη και υποστηρίζουν ότι εκπροσωπεί οργανωμένα συμφέροντα. Ποιους να πρωτοδεί ο Μητσοτάκης και ποια προβλήματα να θεραπεύσει, αφού οι κολλητοί του, οι συναλλασσόμενοι μαζί του, η κυβέρνηση του, είναι μπερδεμένοι σε δουλειές από τις οποίες βγάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια.

‘Ήρθαν και με βρήκαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Το ζωικό κεφάλαιο της δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλο. Μου είπαν ότι τα περισσότερα χρήματα από τις επιδοτήσεις, κάπου 800 εκατομμύρια, το 1/3 των 2,2 δις που δίνει ετησίως η ευρωπαϊκή ένωση, τα καταβροχθίζουν «κτηνοτρόφοι» που μένουν στην Εκάλη και το μεσημέρι περνάνε από το «Da Capo» για καπουτσίνο!

Μου φάνηκε εξωφρενικό και θέλησα να μάθω περισσότερα, τότε άκουσα τον κωδικό «βοσκοτόπια-Καλογρίτσας», δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο. Υπάρχει όπως μου είπαν, ένα κύκλωμα μέσα και γύρω από το υπουργείο Ανάπτυξης που κατορθώνει να δηλώνει χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια. Έξυπνη κομπίνα. Βρίσκεις μια πύλη σε αγροτικό συνεταιρισμό, μπαίνεις στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου και δηλώνεις ότι νοίκιασες από κάποιον χίλια στρέμματα. Κανείς δεν ψάχνει.

Αν είσαι φαταούλας όπως αυτοί στο «Da Capo» δηλώνεις 3 ή 5 χιλιάδες στρέμματα.

Το ενοίκιο ανά στρέμμα είναι 0,1 του ευρώ, η επιδότηση που έρχεται στο Κολωνάκι ή στην Εκάλη, ετησίως, είναι 20 και κάτι ευρώ ανά στρέμμα και 10 ευρώ για «πρασίνισμα»! Αν μάλιστα βάλεις και αγριελιές τότε τα λεφτά είναι…πολλά Άρη!

Αυτό γίνεται με την ανοχή του υπουργείου και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κτηνοτρόφοι μου είπαν ότι πήραν φωτιά το 2015 με μια νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οικογένειες, όπως μου είπαν της Εκάλης δεν βόσκουν γελάδια ούτε έχουν ρόζους στα χέρια. Είναι όμως ειδήμονες στο Google, εντοπίζουν τις δημόσιες εκτάσεις που δεσμεύουν και φυσικά έχουν ανθρώπους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και στο υπουργείο. Η ιστορία αυτή θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.